Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζει για τα ΜΟΕ ο Σολάνα

Ο γγ του ΝΑΤΟ επιδιώκει, με κείμενο που έχει προτείνει να υιοθετήσουν οι δύο χώρες, να ανανεώσει τη δέσμευση των δύο πλευρών για τη συνέχεια της συζήτησης σχετικά με τα ΜΟΕ στο Αιγαίο

"Ενδιάμεσο σκαλοπάτι" στη "μακρά" συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, επιχειρεί να δημιουργήσει ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, ο οποίος έχει υπό την αιγίδα του την εν λόγω διαδικασία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, παρέδωσε σε Αθήνα και Αγκυρα σχέδιο δήλωσης (το κείμενο είναι σε γνώση του "Ρ"), το οποίο επιθυμεί, αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, να ανακοινώσει μετά το τέλος της Συνόδου.

Η σκοπιμότητα αυτής της ανακοίνωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η διατήρηση της δυναμικής των συζητήσεων για τα ΜΟΕ και η εμφάνιση μιας προοπτικής, έστω κι αν - όπως όλα δείχνουν - η απόσταση για την επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη πολύ μεγάλη.

Στο σχέδιο δήλωσης γίνεται εκτεταμένη αναφορά των Συμφωνιών ΜΟΕ του 1988, περιέχει την επιβεβαίωσή τους και τη δέσμευση των δύο πλευρών για την πλήρη εφαρμογή τους. Αναφέρεται, επίσης, η επιθυμία των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συζήτηση με τον γγ για τη διευκρίνιση, αλλά και τη συμπλήρωση των συμφωνηθέντων του 1988, αναφορικά με τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην ανοιχτή θάλασσα και στο διεθνή εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη δήλωση, ανακοινώνεται πως ο γγ και οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για μεγαλύτερη αμοιβαία πληροφόρηση και συντονισμό, που παρέχονται από το εν αναπτύξει ευρισκόμενο ΝΑΤΟικό σύστημα ACCS.

Στην προτεινόμενη δήλωση προστίθεται ότι η εν λόγω ανακοίνωση του γγ αποτελεί έκφραση της πολιτικής βούλησης των δύο χωρών να συνεχίσουν με καλή πίστη τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνήσει, ή όσων θα συμφωνηθούν στο μέλλον και πως η δήλωση αυτή καθαυτή αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο αποτέλεσμα των εν εξελίξει συζητήσεων.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ