Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σαν σιδερένια γροθιά

- Στις 4 Ιουνίου οι συνταξιούχοι προχωρούν σε παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας υποχρεώνουν να βγείτε ξανά στους δρόμους;

- Η κυβέρνηση έδωσε κάποιες αυξήσεις πρόσφατα στους συνταξιούχους που αποτελούν πραγματική κοροϊδία και αντιστοιχούν σε ένα κουλούρι και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ένα γιαουρτάκι τη μέρα. Με την υποτίμηση όμως της δραχμής, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ήδη ισχνών συντάξεων. Πέρα απ' αυτό έχουμε την αχαλίνωτη ακρίβεια, τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις που μας έχουν γίνει εφιάλτες. Γι' αυτό ακριβώς ζητήσαμε συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ, Γ. Παπαντωνίου, να του εκθέσουμε τα προβλήματα και το αίτημά μας για μια διορθωτική αύξηση στις συντάξεις, που εκτιμάμε ότι πρέπει να προσεγγίζει μια εφάπαξ σύνταξη για συνταξιούχους που οι συντάξεις τους ανέρχονται μέχρι τις 200.000 δρχ. Να σημειώσουμε ότι 8 στους 10 συνταξιούχους μας ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημοσιεύτηκαν στις 27 του Απρίλη '98.

- Ο υπουργός δέχτηκε τη συνάντηση;

- Στείλαμε αλλεπάλληλα έγγραφα - το πρώτο στις 13 του Απρίλη - όμως δεν είχαμε καμιά απάντηση. Πριν λίγες μέρες, αφού η Συντονιστική εξάγγειλε πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τις 4 Ιουνίου, πήραμε ένα τηλεφωνικό μήνυμα πως ο υπουργός θα μας δεχτεί στις 3 Ιουνίου. Εκ των πραγμάτων θα πάμε στις 4 Ιουνίου και ήδη με φαξ ειδοποιήσαμε γι' αυτό τον υπουργό.

- Πώς σχολιάζετε το ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε συνεχείς επιθέσεις ΜΑΤ σε κινητοποιήσεις εργαζομένων;

- Τα προβλήματα εργαζομένων και συνταξιούχων παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας του τρόπου που επέλεξε η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι απεργοί της Ιονικής, η πανεργατική πορεία - στην οποία πήραμε μέρος και οι συνταξιούχοι και οι εκπαιδευτικοί και τα νιάτα - με τις δυνάμεις καταστολής, με τα ΜΑΤ, που έχοντας τα ρόπαλα στο χέρι χτύπησαν εργαζόμενους και συνταξιούχους, δείχνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στον κατήφορο του αυταρχισμού. Αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο δρόμος προς την ΟΝΕ και το Ευρώ θα περάσει με την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής πλανάται οικτρά. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, όλες οι κοινωνικές ομάδες, που δέχονται σκληρή επίθεση, θα πρέπει να ενωθούν σαν σιδερένια γροθιά και να συγκροτήσουν παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή των άθλιων αντικοινωνικών και αντιλαϊκών επιλογών.

- Ποια είναι τα βασικά αιτήματα που προβάλλετε;

- Ανυποχώρητα διεκδικούμε όλες οι κατώτερες συντάξεις να ανέλθουν στο 80% της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Αφορολόγητο όριο συντάξεων στα 2 εκατ. δρχ. που αποτελεί τον ετήσιο κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ και μάλιστα του '96. Ενα τρίτο είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας σε ποσοστό 20%. Πέντε χρόνια είχε να γίνει αναπροσαρμογή και μόνο φέτος η κυβέρνηση προχώρησε σε αναπροσαρμογή μόλις κατά 5,7%, που καλύπτει μόνο τον πληθωρισμό του '97. Είναι το πρόβλημα με τη λίστα φαρμάκων και μια σειρά άλλα ζητήματα. Φυσικά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους ενωτικούς μας αγώνες μέχρι την επίλυση των προβλημάτων μας.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ