Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δύο χωριστές κυριαρχίες θέλει ο Γιλμάζ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε χτες ότι η λύση του Κυπριακού περνά από την αποδοχή δύο χωριστών κυριαρχιών, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

Σε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η αποδοχή της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομοσπονδιακή λύση.

Απείλησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει σε τετελεσμένα - κατά την έκφρασή του - και θα αντιδράσει καταλλήλως, όπως είπε, στις πιέσεις. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι σε γνώση των Αμερικανών και ότι θα το αντιληφθεί και η Ευρώπη.

Για τους πυραύλους S-300, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι είναι θέμα που αφορά το δυτικό κόσμο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ για την Τουρκία, όπως είπε, δεν έχει σημασία.

Ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα πάρει και με το παραπάνω τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Αναμενόμενες οι πιέσεις

Αναμενόμενες είναι οι πιέσεις που ασκούνται για ματαίωση της εγκατάστασης του οπλικού συστήματος S-300, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, που επισκέφτηκε την Πάφο, μετά από πρόσκληση της Λέσχης "Λάιονς".

Ο Ρώσος πρέσβης απέφυγε να προβεί σε άλλες δηλώσεις επί του θέματος και αρκέστηκε να πει μόνο ότι υπάρχει από τη Ρωσία εμπάργκο για συζητήσεις επί του θέματος αυτού μέχρι το τέλος φθινοπώρου.

"Τότε - είπε ο Γκ. Μουράτοφ - θα μιλήσουμε και πάλι, όταν οι πύραυλοι θα έρθουν εδώ και θα υπάρχει πράγματι καινούρια κατάσταση στη στρατηγική θέση της Κύπρου". Επανέλαβε, ακόμα μια φορά, ότι το συμβόλαιο θα τηρηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ