Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ξαφνικά η Μαίρη Ζαχαριουδάκη

"Εφυγε", χτες, ξαφνικά από κοντά μας η συντρόφισσα Μαίρη Ζαχαριουδάκη,στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού μας κινήματος.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το θάνατο της Μαίρης Ζαχαριουδάκη:

"Ο ξαφνικός θάνατος της Μαίρης Ζαχαριουδάκη στερεί το ΚΚΕ από ένα πιστό και αφοσιωμένο στέλεχος, που επί 55 χρόνια υπηρέτησε το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα με ανιδιοτέλεια.

Είτε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, είτε από τις γραμμές του φιλειρηνικού και του κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης, αλλά και ως μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαίρη Ζαχαριουδάκη έκανε υπόθεση της ζωής της την απεριόριστη συνεισφορά στα δίκαια της εργατικής τάξης και όλου του λαού.

Αλύγιστα υπέστη όλες τις διώξεις και τους κατατρεγμούς στα χρόνια της Κατοχής και μετά, μένοντας αταλάντευτη στην εξυπηρέτηση των στόχων και των ιδανικών του ΚΚΕ.

Η Μαίρη Ζαχαριουδάκη ήταν κόρη του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης Στρατή Σωμερίτη.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια της Μαίρης Ζαχαριουδάκη τα πιο θερμά συλλυπητήρια".

Συλλυπητήρια από την Ισπανία

Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο της Μ. Ζαχαριουδάκη απέστειλε με χτεσινό τηλεγράφημά της προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος της "Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας" Χοσέ Κάμπο,στο οποίο αναφέρεται:

"Αγαπητοί σύντροφοι, με συγκίνηση και θλίψη μαθαίνω το θάνατο της συντρόφισσάς μας Μαρίας Ζαχαριουδάκη, που γνώρισα με θαυμασμό.

Σας μεταβιβάζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την ανεπανόρθωτη αυτή απώλεια. Μεταβιβάστε στην οικογένειά της τα βαθιά μου αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης, σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές".

Πλούσια δράση

Η Μαίρη Ζαχαριουδάκη, που ήταν κόρη του Στρατή Σωμερίτη, γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενός από τα κόμματα που συμμετείχαν στην ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, εντάχτηκε στην ΕΠΟΝ το 1943 και ανέπτυξε πλούσια δράση στη νεολαία και ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής έγινε μέλος του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του Κόμματος έλαβε μέρος σε όλους τους αντιιμπεριαλιστικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας. Με την πτώση της χούντας ως στέλεχος της ΚΟΑ παίρνει ενεργό μέρος στο κίνημα ειρήνης. Μέσα από τις γραμμές της ΕΣΑΚ, τις εργατικές επιτροπές για την ειρήνη και της ΕΕΔΥΕ, όπου και συμμετείχε ως αντιπρόσωπός της σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης εδώ και στο εξωτερικό. Από το 1992 ήταν μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ