Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές "διά χειρός σημιτικών" στην "Αυγή"

Διευθυντικές αλλαγές στα πλαίσια της κεντροαριστερής συνεργασίας και, προφανώς, για την επιτάχυνση των διαδικασιών "κεντροαριστερής" σύγκλισης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ προωθούνται στην "Αυγή" του Συνασπισμού.

Με οριακή πλειοψηφία, 6 υπέρ έναντι 5 κατά, το ΔΣ της Ανώνυμης Πολυμετοχικής Εταιρίας (της λέσχης των φίλων της "Αυγής"), που ελέγχει την εφημερίδα - πρωτοστατούντος, σύμφωνα με πληροφορίες, του Λ. Κύρκου και παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των συντακτών της εφημερίδας - αποφάσισε την πρόσληψη του Ανταίου Χρυσοστομίδη, γιου του πρώην διευθυντή της "Αυγής", Σοφιανού Χρυσοστομίδη.

Υπέρ της πρόσληψης του νέου διευθυντή ψήφισαν, εκτός των Λ. Κύρκου και Σ. Χρυσοστομίδη, και οι Λ. Βουτσάς, εκδότης, Β. Κωνσταντινίδης, Κρεμμυδάς, δικηγόρος, και ο νυν διευθυντής, Δ. Αλεξόπουλος, για την "εξασφάλιση" του οποίου καθιερώνουν και τη θέση του διευθυντή έκδοσης. Αντίθετοι ήταν ο Κ. Φιλίνης, και οι Δ. Στούμπος, Ν. Φίλης, Σ. Μαυροειδής και Μ. Γκανάς, συντάκτες της "Αυγής".

Ο νέος διευθυντής, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του γνωστού περιοδικού "Πλεϊμπόι", στη συνέχεια αρχισυντάκτης της εκπομπής"Φαντάστικο" και μέχρι πρότινος του περιοδικού "Ευ ζην", παρουσιάζεται ως φιλοσημιτικός, που έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, τον Οκτώβρη φέρεται να συζητούσε να αναλάβει τη διεύθυνση του ΠΑΣΟΚικού περιοδικού "Εκφραση", που αντικατέστησε την εφημερίδα "Εξόρμηση" και αναφέρεται πως δεν κατέληξαν γιατί δε συμφώνησαν στο ύψος της αμοιβής του.

Από συντάκτες της "Αυγής", και άλλα στελέχη του ΣΥΝ, η κίνηση αυτή αλλαγής διευθυντή θεωρείται ως "ένα σημαντικό βήμα άλωσης της "Αυγής" από τους σημιτικούς". Αλλοι παράγοντες πρόσθεταν πως η κίνηση γίνεται βάσει εκτιμήσεων "σημιτικών" του ΣΥΝ για προωθούμενες εξελίξεις μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ... Πρόκειται για επιλογή παραγόντων που προσβλέπουν "απευθείας στη σημιτική εξουσία" και επιδιώκουν να "παίξουν" στις όποιες εξελίξεις, για τη συγκρότηση του "σημιτικού πόλου".

Πάντως, οι προωθούμενες διευθυντικές αλλαγές δεν προκαλούν μόνον τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων της "Αυγής", αλλά, φαίνεται, δημιουργούν πρόβλημα και στην ίδια την ηγεσία του ΣΥΝ. Η τελευταία που, τυπικά, δεν ελέγχει την εφημερίδα γιατί είναι εταιρία, αλλά "πολιτικά έχει λόγο", αναμένεται να συζητήσει το όλο πρόβλημα που δημιουργείται σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Οσον αφορά τους εργαζόμενους που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιτίθενται στις εξελίξεις αυτές, υπενθύμιζαν πως υπάρχει δέσμευση της διεύθυνσης, σε κάθε περίπτωση το οργανόγραμμα και το επιχειρηματικό σχέδιο να εγκριθεί από τους ίδιους για να ισχύσει. Ομως εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν τις αλλαγές παρά τη θέληση των εργαζομένων, στους οποίους δεσμεύονταν πως θα έχουν αποφασιστικό λόγο. Οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τις επόμενες μέρες, σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν, τη στάση τους σχετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ