Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:{{ Στο Δίον των Μακεδόνων }

Ποιητικό παρασκήνιο

Στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό είναι αφιερωμένο το "Παρασκήνιο". Ο Μιχάλης Κατσαρός μιλά για τη ζωή και το έργο του. Δύο ηθοποιοί, η Δέσποινα Μακρυδάκη και ο Στέργιος Νένες, στη σκηνή ενός θεάτρου, μέσα από τη διαδικασία της πρόβας επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις αλληγορίες και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα του μυστικά. Ο Γιώργος Κακουλίδης συναντά τον Μ. Κατσαρό σε αθηναϊκά καφενεία και μιλούν για τα παιδικά χρόνια του ποιητή. Στην εκπομπή μιλούν ακόμη οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιώργος Μαρκόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Ξανθόπουλου. (Κυριακή ΝΕΤ 18.15)

Κουίζ σόου

Στα στημένα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τα τηλεοπτικά "σόου" αναφέρεται η ταινία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ "Κουίζ σόου". Η τηλεόραση στη δεκαετία του 50 είχε μπει στη ζωή των Αμερικανών. Μεγάλη θεαματικότητα κατείχαν τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων, που έδιναν για δώρο μεγάλα χρηματικά βραβεία. Ετσι, ορισμένοι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουν πλούσιοι και να γίνουν σταρ των μίντια. Τα παιχνίδια, όμως, μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια ήταν στημένα. Ενας απλός ελεγκτής θα αρχίσει την έρευνα, φέρνοντας στο φως την απάτη. Παίζουν οι Ρέιφ Φάινς, Τζον Τορτούρο και Πολ Σκόφιλντ. (Κυριακή MEGA 23.30)

Στο Δίον των Μακεδόνων

Από το Δίον ξεκινά η νέα σειρά ντοκιμαντέρ "Ιστορία των Μακεδόνων". Στις υπώρειες του Ολύμπου, 5 χιλιόμετρα από τις πιερικές ακτές εκτείνεται το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Στο Δίον γιόρταζαν οι Μακεδόνες βασιλείς με πανηγύρεις και αγώνες, τις νίκες τους. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε στον Ολύμπιο Δία πριν ξεκινήσει για τη μεγάλη εκστρατεία στην Ασία. Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, που άρχισε το 1928 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως μια οχυρωμένη πόλη, που πλαισιώνεται από χώρους λατρείας και η οποία κατοικήθηκε χωρίς διακοπή, από τα κλασικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ανάμεσα στους θεούς που λατρεύονταν στο Δίον, κυρίαρχη θέση κατείχε ο Ολύμπιος Δίας, από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη. Στο τέμενος του θεού βρέθηκαν λίθινες στήλες, με κείμενα που αναφέρονταν σε συνθήκες συμμαχίας, διακανονισμούς συνόρων κ.ά. Στη νότια πλευρά βρίσκεται το ιερό της Δήμητρας, ενώ στο Δίον θα δούμε ακόμη το ιερό της Ισιδος Λάχιας, της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης και του Ερωτα, καθώς και το ιερό του Ασκληπιού. Το ελληνιστικό θέατρο βρίσκεται έξω από τα τείχη και κατασκευάστηκε στα χρόνια του Φιλίππου Ε. Η όμορφη πόλη του Δίον φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε κατά τον 5ο αι., μ. Χ, εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Οι κάτοικοί του μετοίκησαν σε ασφαλέστερες περιοχές. Αξιόλογο είναι φυσικά και το μουσείο του Δίον στο οποίο ο επισκέπτης θα δει όλα τα ευρήματα της περιοχής. (Σάββατο ΕΤ - 3 21.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ