Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΕΣΑΚ - ΔΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΑΤΡΑ
Με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα

Ενταση των παρεμβάσεων της παράταξης για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, τη συγκρότηση πανελλαδικού μετώπου πάλης και την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για την παραπέρα παρέμβαση της παράταξης στον Πειραιά,αλλά και μέσα στον ενθουσιασμό από την αγωνιστική έξαρση των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη της ενοποιημένης ΕΣΑΚ - ΔΕ,η οποία είναι έτοιμη να αυξήσει τις πολύπλευρες προσπάθειές της για ανάπτυξη της πάλης και αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα.

Σχετικά με τον απολογισμό δράσης της παράταξης, σημειώθηκε, τόσο εισηγητικά, όσο και από τους ομιλητές, ότι υπήρξε ανταπόκριση στις ανάγκες και τους αγώνες των εργαζομένων. Για το μέλλον επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη των αγώνων, οπότε βασικό καθήκον της παράταξης είναι να γίνουν πιο δυνατοί αυτοί οι αγώνες, αλλά και πιο πολιτικοί, ώστε να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι την αιτία γέννησης των προβλημάτων.

Σημαντική και πλούσια ήταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους διαφόρων χώρων για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους εργαζόμενους της Ιονικής και κορυφώθηκε με τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Πολλές ήταν οι αναφορές στον αγώνα των εργαζομένων της τράπεζας ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και στα δείγματα έμπρακτης συμπαράστασης που εκδηλώθηκαν αυτό το διάστημα.

Εμφαση δόθηκε στην ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των εργαζομένων για τις θέσεις της παράταξης, στη μεγαλύτερη επαφή με τα σωματεία και την επιδίωξη συντονισμένης δράσης μεταξύ διαφόρων χώρων. Σ' αυτά τα πλαίσια, κρίθηκε σημαντική η εμπειρία των ναυτεργατών, που έκαναν βήματα συντονισμού της δράσης τους με τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.Ιδιαίτερα θετική ήταν και η αγωνιστική εμπειρία από τα σαπουνάδικα και κυρίως τη ΜΙΝΕΡΒΑ,που υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου πολλοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Κριτική ασκήθηκε στη στάση των άλλων παρατάξεων και σημειώθηκε επίσης ότι, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, έγινε ανάπτυξη των αγώνων σε ορισμένους χώρους.

Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, η μεγάλη ανεργία, η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, το ασφαλιστικό, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, το θέμα των αλλοδαπών εργατών, είναι βασικά ζητήματα, γύρω από τα οποία θα απλωθεί η δράση της παράταξης το επόμενο διάστημα.

Η Παναχαϊκή Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ - ΔΕ

Με στόχο την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Παναχαϊκή Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και της ΔΕ. Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε ο γραμματέας της ΕΕ της ΕΣΑΚ Δήμος Κουμπούρης,ο οποίος ανέλυσε τις εξελίξεις και ανέπτυξε τους στόχους δράσης της ΕΣΑΚ για το επόμενο διάστημα. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής και πολλοί φίλοι και συνεργαζόμενοι με την ΕΣΑΚ.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ Αντώνης Ταβουλάρης αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής και χρησιμοποιεί τη βία και την τρομοκρατία, προκειμένου να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές της. Ο Αντ. Ταβουλάρης αναφέρθηκε στην αντίσταση των εργαζομένων της περιοχής, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, με τίμιους συνδικαλιστές στα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και στη συμβολή της Συντονιστικής Επιτροπής που αποτελεί τον ταξικό αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης των εργαζομένων. Αυτή η θετική εμπειρία - πρόσθεσε - "πρέπει να γίνει οδηγός της δράσης μας για το επόμενο διάστημα για το άπλωμα της συντονιστικής επιτροπής και σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και σε άλλους εργασιακούς χώρους, όπου τα σωματεία αρνούνται το συντονισμό με επιτροπές αγώνα". Ο Αντ. Ταβουλάρης σημείωσε πως οι εξελίξεις "δημιουργούν νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή", καθώς "αναδεικνύονται οι δυνατότητες για να δυναμώσει η αντίσταση των εργαζόμενων, διευρύνονται οι αντιδράσεις, διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ανακατατάξεις και μετατοπίσεις μέσα στους εργαζόμενους",έτσι ώστε "να ενισχύεται η αγωνιστική συσπείρωση, στην κατεύθυνση να ωριμάζει στις συνειδήσεις πλατιών λαϊκών στρωμάτων η ιδέα της λαϊκής αντεπίθεσης, του συντονισμού, της οικοδόμησης του παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου".

Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους και εκλέχθηκε νέα Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαϊας της ΕΣΑΚ - ΔΕ.

- Στο ίδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τοπική Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ στη Φθιώτιδα,την οποία απασχόλησαν ιδιαίτερα τα θέματα της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης και του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων στην πορεία συγκρότησης ενός μετώπου πάλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική.

- Η μαζική συμμετοχή και η αισιοδοξία για τα παραπέρα βήματα της παράταξης σφράγισαν τη Συνδιάσκεψη της Λήμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ