Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΒΓΑΛ
Με απολύσεις κατά της ίδρυσης σωματείου!

Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων ακύρωσε τις τρομοκρατικές διώξεις της εργοδοσίας

Με την αποφασιστική και μαζική τους συμμετοχή στη στάση εργασίας χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Σπάτα, πέτυχαν - παρά τις τρομοκρατικές και διασπαστικές μεθοδεύσεις - να υποχρεώσουν την εταιρία να ανακαλέσει τις απολύσεις των δυο μελών της προσωρινής διοίκησης του νεοσυσταθέντος σωματείου.

Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο είναι αρκετά άσχημες, καθώς η εταιρία υποχρεώνει σε φοβερή εντατικοποίηση, δεν καταβάλλει τις υπερωρίες, ενώ επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας. Πριν λίγο διάστημα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ίδρυση σωματείου στο χώρο.

Το Σάββατο το μεσημέρι, η εταιρία σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και διάλυσης, εν τη γενέσει του, του σωματείου, απέλυσε δυο μέλη της προσωρινής διοίκησης και ανακοίνωσε πως θα απολύσει άλλα πέντε ιδρυτικά μέλη.Μόλις έμαθε την κήρυξη στάσης εργασίας, στελέχη της επιχείρησης έπαιρναν τηλέφωνα στα σπίτια εργαζομένων, προκειμένου να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα προχώρησε σε νέες προσλήψεις!

Παρ' όλα αυτά, η συμμετοχή στη στάση εργασίας που ξεκίνησε στη 1 χτες τα ξημερώματα ήταν καταλυτική, με αποτέλεσμα ελάχιστα δρομολόγια διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων να πραγματοποιηθούν.

Η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν στο χώρο εμφανίστηκε μαζί με το διευθυντή της επιχείρησης ο πρόεδρος του σωματείου της ΜΕΒΓΑΛ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, Γ. Γκάτσος!Ο τελευταίος, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγούμενα στο χώρο, προσπάθησε να "πείσει" τους εργαζόμενους να μη φτιάξουν σωματείο και όταν οι νουθεσίες δεν πέρασαν, απείλησε ότι θα προσφύγει στο Πρωτοδικείο για να ακυρώσει την ίδρυσή του! Ο... συνδικαλιστής απομονώθηκε απ' τους εργαζόμενους.

Στο χώρο σε ένδειξη συμπαράστασης βρέθηκαν οι Τ. Γόντικας και Γ. Μανωλάκος,μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ, που μετά την παρέμβασή τους, έγινε συνάντηση με τον διευθυντή και ο τελευταίος υπέγραψε την ανάκληση των απολύσεων. Στο μεταξύ με εξώδικο, χτες, ανακοινώθηκε στην εταιρία και επίσημα η ίδρυση του σωματείου.

Ο Τ. Γόντικας σε δήλωσή του στο "Ρ" σημειώνει ότι "η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων έφερε τη νίκη. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση: Κάτω τα χέρια απ' το σωματείο μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ