Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Αρειος Πάγος για το απεργιακό δικαίωμα

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια απεργία καταχρηστική, επειδή τα αιτήματά της είναι αδικαιολόγητα ή απλά υπερβολικά και επειδή οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση των αποδοχών τους μεγαλύτερη από εκείνη που τους έχει δώσει ήδη ο εργοδότης τους.

Με το σκεπτικό αυτό ο Αρειος Πάγος αναίρεσε εφετειακή απόφαση, που είχε κρίνει καταχρηστική την απεργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, γιατί ζητούσαν αυξήσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε καθηγητές ιδιωτικού σχολείου, οι οποίοι ζητούσαν, με απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν καλυφθεί από το σύλλογο, αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%. Αντίθετα, ο εργοδότης ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι οι αποδοχές των καθηγητών ήταν υψηλότερες από τους υπόλοιπους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε ποσοστό 41% έως 80%.

Το Εφετείο στην απόφασή του είχε δεχτεί ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είχαν υπερβεί τα όρια του θέτει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος απεργίας απαγορεύεται, αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου μια απεργία μπορεί να χαρακτηριστεί καταχρηστική, όταν τα αιτήματά της είναι σαφώς παράλογα ή παράνομα, ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, επειδή τα αιτήματά της είναι αδικαιολόγητα ή απλά υπερβολικά.

Στην ίδια απόφαση ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι, για να ερευνηθεί αν είναι καταχρηστική μια απεργία με θέμα την αύξηση των αποδοχών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ύψος των καταβαλλόμενων αποδοχών, η διαφορά τους από τις νόμιμες, ο χρόνος της χορήγησης της προηγούμενης αύξησης, οι περιπτώσεις επί της οικονομικής αντοχής του εργοδότη και άλλοι παράγοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ