Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Με περικοπές στρώνουν το δρόμο στους ιδιώτες

Σε συντονισμένο αγώνα καλούν τους εργαζόμενους οι Τοπικές Επιτροπές της ΕΣΑΚ

Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ στρώνει η κυβέρνηση, επιχειρώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους επίδοξους αγοραστές. Στα πλαίσια αυτά, διοίκηση της εταιρίας και κυβέρνηση αποφάσισαν ήδη την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων, με πρόσχημα την πτώση της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αν. Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός παρουσίασε στους εργαζόμενους ως "αναγκαιότητα" για τη βελτίωση της κατάστασης της επιχείρησης, την αποδοχή από πλευράς τους μιας σειράς αντεργατικών μέτρων, που τον μόνο που πραγματικά εξυπηρετούν είναι τους μελλοντικούς αγοραστές. Τους ζήτησε, στη σύμβαση που θα υπογράψουν για το 1998, να συναινέσουν μεταξύ άλλων, στο πάγωμα των τακτικών αποδοχών τους, στη μείωση του μπόνους που δίνεται με διμερή συμφωνία από το 1989, στην αναστολή χορήγησης παροχών Χριστουγέννων και Πάσχα, στην αναστολή χορήγησης ατομικών και άλλων ειδών, στην καταβολή μισθοδοσίας μια φορά το μήνα.

Η ΕΣΑΚ

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για συντονισμό του αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους και τη δημιουργία μετώπου πάλης με όλους τους φορείς και το λαό της περιοχής για τη διάσωση και σωτηρία της επιχείρησης, απευθύνουν οι Τοπικές Επιτροπές Λάρυμνας, Κόκκινου, Αη Γιάννη και Σερβίων της ΕΣΑΚ,με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξεύρεση"στρατηγικού επενδυτή" για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και την απόφαση για περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων.

Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της εταιρίας, επικαλούμενη την "ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων" με βάση το άρθρο 4 του Νόμου 1876/90 - περί συμβάσεων εργασίας και διαιτησία - κάλεσε τα σωματεία σε... διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση του '98.

Στην ανακοίνωσή τους οι Τοπικές Επιτροπές της ΕΣΑΚ τονίζουν ότι η επίκληση από τη διοίκηση της εταιρίας της πτωτικής τάσης του νικελίου που την αναγκάζουν δήθεν να πάρει τέτοια μέτρα, δεν αποτελεί αιτία. Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει η τιμή.

Αυτό που φταίει, επισημαίνουν, είναι οι πολιτικές που εφάρμοσαν στην επιχείρηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, ο ισολογισμός της εταιρίας για το 1997 έκλεισε με 13 δισ. δραχμές θετικό αποτέλεσμα και όπως λένε οικονομικοί παράγοντες της εταιρίας, δεν υπάρχει κανένα άμεσο οικονομικό πρόβλημα, ούτε σήμερα, αλλά ούτε στο μέλλον, γιατί οι τιμές νικελίου για το β εξάμηνο έχουν κλειστεί με τιμές πάνω από αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του χρόνου.

Τα μέτρα αυτά, αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση, υλοποιούνται με κυβερνητικές εντολές και στοχεύουν στην αλλαγή όλων των εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων, ώστε να δοθεί η εταιρία στον όποιο ιδιώτη απαλλαγμένη από εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικό κίνημα.Αυτά τα μέτρα είναι μεθοδευμένα και προγραμματισμένα από καιρό, έχουν σχεδιαστεί να εφαρμοστούν και προβλέπονται από τη μελέτη της ΕΤΕΒΑ, η δε εταιρία ζητάει εδώ και δύο χρόνια από τα σωματεία να συναινέσουν. Επειδή, όμως, οι εργαζόμενοι αντιδρούσαν και αντιδρούν, η εταιρία χρησιμοποιεί το πρόσχημα των τιμών του νικελίου και, κινδυνολογώντας, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει από το κυρίαρχο πρόβλημα, που είναι η ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, οι ΤΕ της ΕΣΑΚ καλούν τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις και να αντιδράσουν. Να απαιτήσουν λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ. Η αναγκαιότητα για παραμονή της ΛΑΡΚΟ στο δημόσιο, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα και καθετοποίηση της παραγωγής,είναι πρόταση των εργαζομένων που προβάλλει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους (2022-03-09 00:00:00.0)
Στρατηγική επιλογή η απαξίωση και το ξεπούλημα (2005-09-23 00:00:00.0)
Στάση και συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ (1998-09-23 00:00:00.0)
Στα χέρια των εργαζομένων η τύχη της ΛΑΡΚΟ (1998-09-01 00:00:00.0)
Υπάρχει λύση για τη Λάρκο (1998-07-24 00:00:00.0)
Αναπτυξιακό... ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ