Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πιο κοντά το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η χτεσινή διυπουργική. Προς νέες απολύσεις. Σε δυναμική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η χτεσινή διυπουργική σύσκεψη για τη ΣΟΦΤΕΞ,από την οποία - σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει στους εργαζόμενους τρεις μέρες νωρίτερα η ίδια η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου - αναμένονταν "οριστικές αποφάσεις" για τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας και κατ' επέκταση για το μέλλον της. Ετσι, 1,5 χρόνο μετά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η επιχείρηση σε εκκαθάριση γίνεται όλο και πιο ορατό. Αλλωστε, αυτό το ενδεχόμενο δεν το απέρριψαν ούτε η Α. Διαμαντοπούλου, ούτε ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε προς τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα κάνει "ό,τι είναι δυνατόν για τη λιγότερη μείωση του προσωπικού", επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες των εργαζομένων ότι σε λίγες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις (ήδη, έχουν φύγει 600 εργαζόμενοι).

Οπως προκύπτει από δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου μετά το πέρας της σύσκεψης, το μόνο καινούριο στην υπόθεση της ΣΟΦΤΕΞ είναι η απόρριψη της προσφοράς Ζερίτη.Κατά τα άλλα, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους άλλους δύο υποψηφίους (Φορθ Τζέιμς και Λόκριτς) θα συνεχιστούν, με σκοπό να τα βρούνε στο θέμα των ...εγγυήσεων και στο θέμα των θέσεων εργασίας... Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό και έχει ανακοινωθεί και επίσημα ότι κανένας από τους υποψηφίους δε διασφαλίζει το σύνολο των θέσεων εργασίας.Επίσης, οι απαιτήσεις τους για εγγυήσεις του Δημοσίου αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, καθώς επιδιώκουν δέσμευση του δημοσίου ότι θα επαναγοράσει τις μετοχές σε τιμή που θα καθορίσουν μελλοντικά οι ίδιοι, στην περίπτωση που δικαιωθεί στα Δικαστήρια το αίτημα του Κεφάλα για παράνομο πέρασμα στον ΟΑΕ των μετοχών της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη απουσίαζε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,πράγμα, που, σε συνδυασμό με τη μέχρι τώρα στάση της, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να διατηρήσει αποστάσεις για ευνόητους λόγους...

Με μια δυναμική κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, την πρόθεσή τους να αγωνιστούν, ώστε να κρατήσουν την επιχείρηση ανοιχτή, δημόσια και βιώσιμη, καθώς και να μη γίνουν και άλλες απολύσεις.

Στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας (12 - 4) οι εργαζόμενοι της Αθήνας, αλλά και αυτοί από το Μεγάλο Πεύκο, ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ιερά Οδό και, μέσω Πειραιώς και Σταδίου, έφτασαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ακούγονταν τα συνθήματα "Κάτω τα χέρια από τη ΣΟΦΤΕΞ" και "Υπάρχει λύση η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει". Συνθήματα, που εντάθηκαν τη στιγμή που η πορεία έφτασε έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί με μια ολιγόλεπτη στάση φώναξαν προς τον υπουργό ότι "δε θα δεχτούμε καμία απόλυση".

Η δεύτερη στάση έγινε στη Σταδίου μπροστά στα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας, καθώς είναι γνωστός ο υπονομευτικός ρόλος της Εθνικής, αν και είναι κύριος μέτοχος της επιχείρησης.

Στη συνέχεια, στο ΥΠΕΘΟ, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να συναντήσουν τον Γ. Παπαντωνίου, πράγμα που το κατάφεραν μετά από αρκετές ώρες.

Μετά το τέλος της συνάντησης, εκπρόσωποι του σωματείου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι οι απαντήσεις του υπουργού "σε καμία περίπτωση δεν τους ικανοποιούν". Επίσης, τονίστηκε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς και ότι εντός δύο ημερών θα συναντηθούν με την υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ