Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο 1 στους 3 Ελληνες δε θα κάνει διακοπές

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, για 15ήμερες διακοπές μιας τετραμελούς οικογένειας, χρειάζονται τουλάχιστον 450.000 δραχμές. Το 67% αυτών που δεν κάνουν διακοπές επικαλείται οικονομικούς λόγους

Οι 35 στους 100 Ελληνες δε θα κάνουν φέτος διακοπές! Το νούμερο αυτόφαντάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό, με βάση τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία του ΙΝΚΑ σκιαγραφούν - με το δικό τους τρόπο - τις δραματικές συνέπειες που είχε η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και στον εσωτερικό τουρισμό. Με τη δραματική συμπίεση στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών και συνταξιούχων, οι κυβερνώντες έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με συνέπεια - χρόνο με το χρόνο - να αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών, για τα οποία οι διακοπές αποτελούν ..."είδος πολυτελείας"!

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για να κάνει διακοπές δύο βδομάδων (15 ημέρες) μια τετραμελής οικογένεια (μόνο οι δαπάνες διαμονής και διατροφής) ξεπερνά τις 450.000 δραχμές!Ποσό, που, για πολλά εργαζόμενα νοικοκυριά, είναι δυσεύρετο και - φυσικά - πολύ πάνω από το επίδομα διακοπών (μισός μισθός), που παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, οι αιτίες που το 35% των Ελλήνων δε θα μπορέσει να κάνει φέτος διακοπές είναι οι ακόλουθες:

  • Το 67% οικονομικοί λόγοι. Δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που πήραν μέρος στο δείγμα της έρευνας και δήλωσαν ότι δε θα κάνουν φέτος διακοπές είπαν πως το πορτοφόλι δεν αντέχει δαπάνες για διακοπές.
  • Το 15% οικογενειακές υποχρεώσεις (έχουν μωρά παιδιά, κάποιον ασθενή ή άλλο οικογενειακό πρόβλημα).
  • Το 12% επαγγελματικές υποχρεώσεις και ένα 6% άλλους λόγους.

Επίσης, από το 65% των Ελλήνων που δήλωσαν ότι φέτος, ακόμα, θα κάνουν διακοπές (στη θάλασσα το 81,9%, στο βουνό το 16,2% και εκτός Ελλάδας 1,9%), σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ:

  • Το 60,4% κάνει τις διακοπές σε ιδιόκτητο ή συγγενικό ή φιλικό σπίτι (το 38,8% σε ιδιόκτητο, το 21,6% σε συγγενικό ή φιλικό και το υπόλοιπο 36,4% σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ή ξενοδοχείο).
  • Χρόνο με το χρόνο, περιορίζεται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα ο αριθμός των ημερών που κάνει διακοπές όλη μαζί ή οικογένεια. Συγκεκριμένα, η διάρκεια των διακοπών για το 38,7% είναι 15 μέρες, για το 25,4% είναι 10 ημέρες για το 17,6% είναι 7 ημέρες και για το 18,3% από 20 (το 10,5%) μέχρι 30 (το 7,8%) μέρες.

Δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας των νοικοκυριών που κάνουν ή δεν κάνουν διακοπές, το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ότι από χτες τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα υπηρεσίας προστασίας τουριστών 1998.Το πρόγραμμα αυτό, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτέμβρη 1998, προβλέπει την παροχή πληροφοριών σε Ελληνες και ξένους τουρίστες - μέσω του αριθμού τηλεφώνου 1721.Στο ίδιο τηλέφωνο, μπορούν οι τουρίστες να διατυπώνουν τα παράπονα και τις καταγγελίες τους, για θέματα που είναι σχετικά με τον τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά, το ΙΝΚΑ ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας Τουριστών κατέγραψε, το 1997, συνολικά 4.184 παράπονα και καταγγελίες τουριστών για φουσκωμένες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ