Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Αξιόπιστοι" οι "ανεξάρτητοι" εκτιμητές

Επίθεση σε όσους αμφισβητούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το κόστος του ΑΗΣ Φλώρινας, εξαπέλυσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης

Την ...επιθετική οδό επέλεξε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή για το κόστος κατασκευής του ΑΗΣ Φλώρινας, αφήνοντας αναπάντητα τα πάμπολλα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η όλη ιστορία στηριζόμενη στο επιχείρημα της "αξιοπιστίας" των "ανεξάρτητων εκτιμητών", που κατέληξαν σε πόρισμα μετά από σχετική ανάθεση.

Παίρνοντας το λόγο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για "σκανδαλολογία". Ιδιαίτερα δε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον κατηγόρησε για χρήση "εώλων επιχειρημάτων" και βιαστικές δηλώσεις πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το όλο θέμα του ΑΗΣ της Φλώρινας, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Επίσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μη χρήση των δυνατοτήτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, όσον αφορά το έργο του φυσικού αερίου την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση με αρχηγό των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της όλης ιστορίας, λέγοντας ότι η μετέπειτα επαναδιαπραγμάτευση της διακρατικής συμφωνίας οδήγησε στη ρήτρα για ανάθεση κατασκευής του εργοστασίου της Φλώρινας με πρώτη ύλη τον λιγνίτη.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 1995 όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, είχαν ψηφίσει την ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, αποφασίζοντας ότι "η διαπραγματευτική ικανότητα της ΔΕΗ θα είναι περιορισμένη" εφ' όσον δε θα γινόταν διαγωνισμός. Οπως πρόσθεσε η Β. Παπανδρέου, ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε τότε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή "με διαφανείς διαδικασίες", ο οποίος χαρακτήρισε το τίμημα "εύλογο". Αυτό το πόρισμα, είπε, "δεν εξυπηρετούσε τις πολιτικές δυνάμεις", με αποτέλεσμα νέο κύμα σκανδαλολογίας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει το έργο, χωρίς να έρθει για έγκριση στη Βουλή. Η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "δεν είναι σοβαρή" η αμφισβήτηση του πορίσματος του ανεξάρτητου εκτιμητή, λέγοντας ότι άρχισε να αμφισβητείται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του, χωρίς να υπάρχει επίσημη επώνυμη εκτίμηση ειδικών που να το ανατρέπει.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Νάκος υποστήριξε ότι, μετά τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τον ΑΗΣ, το 1995, "ήρθε η ώρα της συναλλαγής, ήρθε η ώρα των φαντασμάτων". Ζήτησε δε από το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει στους καταναλωτές, που είναι ο ελληνικός λαός. Εκ μέρους του Συνασπισμού, ο εισηγητής του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως "δεν πείθουν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη Βουλή για το εύλογο του κόστους", προσθέτοντας ότι δεν πείθει και ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για το ότι "το κόστος παραγωγής του ΑΗΣ Φλώρινας θα είναι μόνο 12 κιλοβατώρες ανά ώρα".

Σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού επιδόθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο οποίος είπε ότι η αμφισβήτηση του κόστους του έργου εμποδίζει την πραγματοποίησή του και τη λειτουργία του, ενώ η Φλώρινα το έχει ανάγκη. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στην υπόθεση, χωρίς όμως να ταχθεί κατά της πραγματοποίησης του έργου με τους ισχύοντες όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ