Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογία αποτυχίας

Παρέμβαση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, στη συζήτηση για τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους

Το νομοσχέδιο δημιουργίας ΝΠΔΔ με αντικείμενο τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και δανεισμού, ξεκίνησε χτες να συζητιέται στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοθέτημα.

Παρεμβαίνοντας η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου, επισήμανε πως με την εισήγηση και μόνο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου "ουσιαστικά ομολογείται έμμεσα ότι το ισχύον σύστημα απέτυχε, απέτυχε δηλαδή η διαχείριση του δημόσιου χρέους". Αναφερόμενη στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, η Μ. Μπόσκου σημείωσε πως "η οικονομική διαχείριση δε θα υπάγεται στις διατάξεις του Γενικού Λογιστικού, ούτε υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του δημοσίου", αναρωτώμενη πού τελικά θα λογοδοτεί ο προτεινόμενος οργανισμός. Επίσης, η Μαρία Μπόσκου παρατήρησε ότι προκύπτει ένας ακόμα λόγος που το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους και του εξωτερικού, δηλαδή σε πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία της χώρας, αφού τέτοια πρόσωπα θα αναλάβουν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα μέτρο εκσυγχρονισμού που εισαγάγει την υιοθέτηση από το ελληνικό δημόσιο σύγχρονων μορφών δανεισμού, προσθέτοντας ευελιξία στις συνθήκες των διεθνών αγορών.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο καταργείται το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) και συγχωνεύεται στον ΟΑΕΔ και το ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την τροπολογία, το προσωπικό του Κέντρου μετατάσσεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τον ΟΑΕΔ και το ΚΕΠΕ. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την εν λόγω τροπολογία, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συναινέσει στην κατάργηση του ΕΛΚΕΠΑ, αν και δε συμφωνεί με το μέχρι τώρα προσανατολισμό του, δηλαδή τη διαχείριση ευρω - κονδυλίων, ενώ ζητά την ουσιαστική λειτουργία του Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ