Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΕ
Στο διηνεκές η λιτότητα

Παρέμβαση του βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη Νομισματική Ενωση

Η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που την κατηγορούν γιατί έμεινε έξω από την πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ, δε λένε κουβέντα για το τι περιμένει το λαό μας και αν ακόμα η χώρα μας πιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και συμμετάσχει στην ΟΝΕ,τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη συζήτηση για την ΟΝΕ που έγινε στη Βουλή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι με την ΟΝΕ θα "τρώμε με χρυσά κουτάλια" και θα πληρωνόμαστε με ΕΥΡΩ τόνισε πως "δεν είναι κανένας ανόητος για να μην καταλάβει ότι είτε με ΕΥΡΩ είτε με δραχμές η θέση του εργαζόμενου δεν πρόκειται να βελτιωθεί".

Τα συντρίμμια, είπε, που άφησε πίσω του το κυνήγι των κριτηρίων του Μάαστριχτ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε είχαν κεντροδεξιές κυβερνήσεις είτε είχαν κεντροαριστερές, τα 20 εκατομμύρια ανέργων, τα 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, τα πέντε εκατομμύρια αστέγων, δείχνουν ποιους ακριβώς στόχους εξυπηρετεί αυτή η πολιτική,ότι σε τελευταία ανάλυση θύματα αυτών των επιλογών είναι οι λαοί της Ευρώπης, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Ο Αχ. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι οι απολογητές της ΟΝΕ κρύβουν από το λαό το Σύμφωνο Σταθερότητας που υπογράφτηκε στο Αμστερνταμ και αποφασίστηκε η συνέχιση αυτής της πολιτικής της λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια.

"Σήμερα, είπε, καλούν τους λαούς σε θυσίες, για να μη μείνουν έξω από το τρένο της ΕΕ. Αύριο θα μας καλούν και πάλι σε θυσίες για να μη μας πετάξουν έξω".

Σχολιάζοντας το επιχείρημα που προβλήθηκε από την πλευρά του ΣΥΝ, αλλά και από άλλες δυνάμεις, ότι θα έπρεπε να επιδιωχτεί η ένταξη στην ΟΝΕ με πολιτικούς όρους τόνισε: "Τι θα άλλαζε, αν η ένταξη γινόταν με πολιτικούς όρους; Μήπως δε θα προωθούνταν και πάλι οι ίδιες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές, που έχουν αποφασιστεί και προωθούνται στα πλαίσια της ΟΝΕ;".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε και στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι αυτή η πολιτική έχει την έγκριση του ελληνικού λαού λέγοντας:

"Αν πράγματι θέλετε να δοκιμάσετε τη θέληση του ελληνικού λαού δεν έχετε παρά να βάλετε στην κρίση του αυτές τις συμφωνίες, με τις οποίες παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα και υπονομεύεται το μέλλον του λαού μας.

Δε βάλατε σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, βάλτε τουλάχιστον σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία του Αμστερνταμ. Αντί γι' αυτό προωθείτε και πάλι την επικύρωσή της ερήμην του λαού. Και όχι μόνο αρνείστε να ρωτήσετε το λαό να πει τη γνώμη του, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος προωθείτε τη συνταγματική δέσμευση για συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ".

  • Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αφού επανέλαβε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνοδευτούν από την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, εξέφρασε την άποψη ότι "η Ελλάδα, ίσως και η Κούβα, είναι οι μόνες χώρες, στις οποίες γίνονται τόσο εκτενείς συζητήσεις για αυτά τα ζητήματα".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ