Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο προσανατολισμός της γνώσης αφορά όλο το λαό

Στην προοπτική του μετώπου πρέπει να υποταχθεί όλη η δουλιά της Οργάνωσης, επισημάνθηκε στη συνδιάσκεψη της Αχτίδας Παιδείας της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

"Η πολιτική και η γενική δράση του Κόμματος αποτελούν ισχυρό όπλο για την αλλαγή στους συσχετισμούς δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για τη συσπείρωση δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα και τη βελτίωση της οργανωτικής κατάστασης του Κόμματος. Αποτελέσματα που ενισχύουν σημαντικά τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του μετώπου". Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνδιάσκεψης της Αχτίδας Παιδείας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, παράλληλα με την ανάγκη να υποταχθεί από εδώ και πέρα η δουλιά όλης της Οργάνωσης στην προοπτική του μετώπου.

Ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Γ. Ζιώγας,παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του απερχόμενου οργάνου, στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο χώρο της παιδείας και τους στόχους τους. Σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο επιτίθεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για να καθορίσει το άμεσο μέλλον της εργατικής τάξης και "διανόησης". Στο πλαίσιο αυτό, τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης δεν αρκούνται στον κλασικό παραδοσιακό τους ρόλο, που είναι η παραγωγή δυναμικού και η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, αλλά μετατράπηκαν και αποτελούν έναν έντονο άμεσο και έμμεσο μηχανισμό ιδεολογικής παρέμβασης και προβολής ευρωπαϊκών ιδεωδών. Η Επιτροπή Ερευνών αποτελεί τη δυναμική ανερχόμενη νέα εξουσία στο χώρο, που διεκδικεί όλο και πιο αυτόνομο ρόλο.

Στόχος του Ν. 2525, ο Γ. Ζιώγας σημείωσε πως είναι "η διάσπαση του κλάδου και η υπονόμευση της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης, η μετατροπή του χώρου σε τεράστια αγορά ρουσφετολογικών συναλλαγών και πελατειακών σχέσεων. Στους μαθητές ορθώνονται πρωτόγνωρα ταξικά εμπόδια. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε εταιρίες έκδοσης πτυχίων αμφίβολης ή απαράδεκτης ποιότητας, αφού και δίδακτρα μπορούν να θεσπίσουν και η ιδιωτικοποίηση προ των πυλών είναι". "Συνολικά, κατέληξε, θέλουν τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας χωρίς ανησυχίες, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς όραμα και δράση. Στην επιλογή τους αυτή το μονοπωλιακό κεφάλαιο και η κυβέρνηση βρίσκουν πρόθυμους συμπαραστάτες, που προσφέρουν άλλοθι στις κοινωνικές - αντιλαϊκές επιδιώξεις τους και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κόμμα μας με την κοσμοθεωρία του και το πρόγραμμά του αποτελεί μόνιμο αγκάθι στην υλοποίηση ντόπιων και ξένων σχεδίων".

Στόχοι που τέθηκαν μέσα από την εισήγηση και υιοθετήθηκαν από τους αντιπροσώπους στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης της συνδικαλιστικής παρέμβασης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: Η ενίσχυση και η λειτουργία των παρατάξεων των πανεπιστημιακών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε μόνιμη βάση και με εκλογή Γραμματείας. Η συγκρότηση παράταξης στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ένα χώρο πολυπληθή, που θίγεται ιδιαίτερα τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά, έχει έντονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο και μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ως σημαντικά μέτωπα δράσης της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα τέθηκαν: Οι δημοτικές εκλογές, όπου τονίστηκε η ανάγκη να συμμετέχουν στη διαμόρφωση προγραμμάτων των Δημοτικών Κινήσεων ιδιαίτερα για τα ζητήματα παιδείας. Η σχεδιασμένη ανανέωση των γραμμών του Κόμματος, που μπορεί να προκύψει μέσα από την άνοδο της δράσης, με το δέσιμο όλων των κομματικών μελών με τα προβλήματα της σχολής - σχολείου και την πρωτοπόρα παρέμβασή τους.

Τέλος αποφασίστηκε να ενισχυθεί παραπέρα η συνεργασία των κνίτικων και κομματικών οργανώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης με μια σειρά ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά μέτρα.

Στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι από το χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επισήμαναν πως οι καθηγητές μετά από επίμονη δουλιά της παράταξης και των κομματικών μελών, άρχισαν να κατανοούν τι ακολουθεί την εφαρμογή του νόμου 2525. Ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης τέθηκε η ανάγκη δημιουργίας μετώπου γονιών, μαθητών και καθηγητών σε κάθε σχολείο. Η αντιπρόσωπος από το χώρο των δασκάλων σημείωσε πως αν και δεν προβλέπονται άμεσα και άλλες αλλαγές στην αβάθμια εκπαίδευση, ήδη χαλαρά υπάρχουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση προσανατολισμού των μαθητών προς την απόκτηση ευρωπαϊκής συνείδησης.

Τη δουλιά παρακολούθησε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Χρ. Κόφφας,ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ξεκαθάρισε πως "δουλιά για το μέτωπο σημαίνει να φωτίσουμε το ίδιο το μέτωπο, δηλαδή την τελική πολιτική διέξοδο" και σημείωσε πως αν αυτό δε γίνει, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ιδιότυπων συντεχνιών. Ειδικά για το θέμα της παιδείας τόνισε πως είναι μέτωπο πάλης για όλη την έκταση της Οργάνωσης του ΚΚΕ. Πως το θέμα του προσανατολισμού της γνώσης αφορά όλο το λαό και την εργατική τάξη και συντονισμένα θα πρέπει να εξελιχθεί ο αγώνας.

Συνολικά η δουλιά της Αχτίδας όλο το προηγούμενο διάστημα κρίθηκε θετική, όμως επισημάνθηκε πως η αναγκαιότητα των καιρών είναι αρκετά βήματα μπροστά και, για να αντεπεξέλθουν στο κάλεσμα των καιρών, πρέπει και μπορούν να ανεβάσουν όλοι την ποιότητα και την ποσότητα της προσφοράς. Να δώσουν όλοι κάτι περισσότερο στην κοινή προσπάθεια.

Στο τέλος εκλέχτηκε νέα Αχτιδική Επιτροπή και επανεκλέχθηκε γραμματέας ο Γιάννης Ζιώγας,λέκτορας του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ