Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ
Με την ανοχή των "συμμάχων" η παραβίασή της

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Με τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης από μέρους της Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά την προστασία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Στην επιτροπή κλήθηκαν και ανέπτυξαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών και, σύμφωνα με όσα είπαν, αποτέλεσμα των διώξεων των Ελλήνων ήταν από τις 110.000 που ζούσαν το 1964 στην Κωνσταντινούπολη να έχουν μείνει σήμερα λιγότεροι από 2.000, από τους οποίους οι 300 στο Ελληνικό Γηροκομείο. Οι δε μαθητές από 15.000 το 1923 περιορίστηκαν στους 200 σήμερα. Οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν σε μία σειρά διώξεις που υπέστησαν οι Ελληνες, κατηγορώντας όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν έκαναν το παραμικρό, υπακούοντας, όπως είπε ο καθηγητής Ν. Σαρρής, "στις πέραν του Ατλαντικού εντολές".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι οι διώξεις αυτές έχουν συγκεκριμένο "φόντο", τονίζοντας ότι η καταγγελία των σφαγών πάσχει εάν δεν αναδειχτεί και ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, είτε αυτοί ήταν οι Αγγλοι είτε οι Αμερικανοί. Πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα, τόνισε, και όχι να "χτυπάμε το σαμάρι αντί για το γάιδαρο". Τα γεγονότα, είπε, δείχνουν ότι οι σφαγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν υπήρχε η ενθάρρυνση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν ακολουθείται μόνο σήμερα από "τους συμμάχους μας". Σχολιάζοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην επιτροπή ότι πρέπει να ενημερωθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για τους διωγμούς των Ελλήνων, τόνισε ότι οι "σύμμαχοι" τα γνωρίζουν όλα αυτά όπως γνωρίζουν και τι γίνεται σήμερα στην Τουρκία, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν.

Η στάση του "γιες μεν" έχει αποδειχτεί καταστροφική, είπε, καθώς οι "σύμμαχοι" θέλουν να ελέγχουν την περιοχή είτε μέσω της Ελλάδας είτε μέσω της Τουρκίας. Αν, τόνισε, αντί της υποταγής, θέταμε αποφασιστικά τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, τότε θα το σκέφτονταν οι "σύμμαχοι" να ακολουθήσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων. Ηρθε ο καιρός, κατέληξε, ο ίδιος ο λαός να αντισταθεί στο "γιες μεν", να πει ΟΧΙ, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

Από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τέθηκε ζήτημα σύνταξης "Μαύρης Βίβλου" για το διωγμό των Κωνσταντινουπολιτών. Δεν έλειψαν και οι εθνικιστικές κραυγές για "βάρβαρους και απολίτιστους Τούρκους", ενώ ο Στ. Παπαθεμελής έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη επειδή αναφέρει ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική πόλη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ