Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τους ιδιώτες για τα "μεγάλα έργα"

Περί το 2004 αναμένεται η ολοκλήρωση της Εγνατίας και του εθνικού δρόμου Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση ζητά εναγωνίως τη συμμετοχή των ιδιωτών για την κατασκευή τους

Περί το 2004 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα των οδικών δικτύων ΠΑΘΕ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και Εγνατία σύμφωνα με έκθεση για την πορεία των έργων των Διευρωπαϊκών Δικτύων που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος για τις μεταφορές Νιλ Κίνοκ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) Στα έργα που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

β) Σε αυτά που αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στο 2005 και των οποίων η χρηματοδότηση, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι εξασφαλισμένη και γ) σε αυτά που θα ολοκληρωθούν μετά το 2005 και των οποίων ο τρόπος χρηματοδότησης παραμένει αβέβαιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάσσει τους δύο ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους ΠΑΘΕ και Εγνατία στη δεύτερη κατηγορία δεδομένου ότι οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί. Εξάλλου και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει και θα λάβουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο, καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οικονομική υποστήριξη έχουν επίσης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής αναφέρει ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για να εξασφαλίσει την οικονομική συμμετοχή του δημιουργώντας τρεις οργανισμούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για διαφορετικά τμήματα του οδικού δικτύου ΠΑΘΕ (Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Περιφερειακός Αθηνών, σύνδεση με Μαλιακό).

Οπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να βρει νέους τομείς ενισχυμένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση τόσο του ΠΑΘΕ όσο και της Εγνατίας Οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ