Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Ανύπαρκτα τα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας

Αποκαλυπτική έρευνα της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Στο σύνολο των Οργανισμών του Δημοσίου παρατηρείται αδυναμία να ασκήσουν ενιαία και αποτελεσματική πολιτική πάνω στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας και η όλη υπόθεση λειτουργεί σε επίπεδο αυτοσχεδιασμού.

Αυτή είναι μια γενική παρατήρηση από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης σε 25 φορείς του δημοσίου.

Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε χτες, επισημαίνεται ότι στο σύνολο των συμμετασχόντων στην έρευνα οργανισμών, παρουσιάζεται: Αδυναμία να εφαρμόσουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με βάση τη σχετική νομοθεσία 17/96. Ελλειψη τεχνικού ασφάλειας και εξειδικευμένου γιατρού εργασίας. Αδυναμία της διοίκησης και των διοικήσεων, αλλά και των σωματείων, σε θέματα ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια.

Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, μεταφέροντας την εικόνα που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, τόνισαν ότι δεν εφαρμόζεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια.Υπογραμμίστηκε ότι στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα δεν υπάρχει καν η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.

Ο γιατρός εργασίας Π. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ σήμερα για πρώτη φορά γίνεται απόπειρα να επιλεγεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι με τους ρυθμούς "παραγωγής" των γιατρών εργασίας, το 2012 θα έχει μόλις καλυφθεί το 10% των αναγκών (!) σημειώνοντας ότι και Τεχνικούς Ασφάλειας δεν "παράγει" κανένα Ανώτατο Ιδρυμα.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει γιατρός εργασίας, ενώ η εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Οργανισμό Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στην παρέμβαση της, επισήμανε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η Υγιεινή και Ασφάλεια για την προστασία των εργαζομένων "πάει" με ρυθμούς χελώνας".

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που παραβρέθηκε στην ημερίδα, αφού αγνόησε το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα νομοθεσία στον τομέα αυτό, ονομάτισε σειρά νέων μέτρων, όπως το βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου και η νομοθεσία σχετικά με την προστασία των νέων και τις οριακές τιμές των χημικών προϊόντων...

Οσον αφορά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας είπε ότι μέσα σ' ένα δεκαπενθήμερο θα παρουσιάσει το υπουργείο τις διατάξεις που θα αναβαθμίζουν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ