Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Προς κινητοποιήσεις διαρκείας

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο συντονισμός και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ήταν το αντικείμενο της προχτεσινής κοινής σύσκεψης όλων των σωματείων (Λάρυμνας, Αη Γιάννη, Σερβίων και Εύβοιας) με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ και των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας, Κοζάνης και Θήβας, η οποία κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις διαρκείας.

Τη σύσκεψη προκάλεσε τόσο η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με την ιδιωτικοποίησή της, αλλά και οι τελευταίες προτάσεις της εταιρίας - προφανώς με άνωθεν εντολές - με τις οποίες θέλει να επιβάλει σημαντικές περικοπές σε μισθούς και άλλα κεκτημένα από διμερείς συμφωνίες.

Προχτές μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του σωματείου με την υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις περικοπές, ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι έχουν προσλάβει ξένο οίκο ως σύμβουλο πώλησης (μάλλον ολλανδική τράπεζα), ενώ σκέφτονται και την τοποθέτηση ξένου μάνατζερ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, που βγήκε από τη συνάντηση αυτή, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να βρει "συμμάχους στην αγορά", όπως η είπε η Α. Διαμαντοπούλου, κάτι που - όπως εκτιμά ο συνδικαλιστής Γ. Ρούσης - θα οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στην "αγκαλιά" κάποιου ξένου μεγάλου παραγωγού, στον παροπλισμό της επιχείρησης και στη χρησιμοποίησή της ανάλογα με τις σκοπιμότητες του "επενδυτή" και βέβαια στον "παροπλισμό" των εργαζομένων.

Γι' αυτό, όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους αρκετοί συνδικαλιστές, πρέπει να αναδειχτούν ως κύριοι στόχοι πάλης η διατήρηση της επιχείρησης 100% στο δημόσιο, καθετοποίηση της παραγωγής, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, συγχώνευση με τα ΕΛΣΙ, εκσυγχρονισμός επιχείρησης, συνολική διαγραφή των χρεών, ρύθμιση της τιμής του ρεύματος με τιμές ΠΕΣΙΝΕ και σύμφωνα με τη διακύμανση της τιμής του νικελίου.

Η σύσκεψη έκρινε ότι τα περιθώρια διαλόγου εξαντλήθηκαν και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός του αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκαν κλιμακούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα προταθούν στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων που θα γίνουν από όλα τα σωματεία μέσα στη βδομάδα.

Για την επιτυχία και τη στήριξη του αγώνα τους αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί η έμπρακτη συμπαράσταση από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, να γίνει ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, να κυκλοφορήσει φυλλάδιο με τις θέσεις των εργαζομένων, να γίνει ενημέρωση και να ζητηθεί η συμπαράσταση των φορέων κάθε νομού και, τέλος, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ