Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικός άνεμος στα λιμάνια

Μάχη κατά των ανασφάλιστων πλοίων σε Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα. Απεργία στις 15 - 16 Ιούνη, με προοπτική κλιμάκωσης

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ναυτεργάτες, για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" και για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από χτες ο αγώνας ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία, όπου απασχολούνται ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, έχει εξαπλωθεί στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας,ενώ ήδη έχει αρχίσει και η μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που αναγκάστηκε να κηρύξει η ΠΝΟ για τις 15 και 16 Ιούνη, κάτω από τις πιέσεις που δέχτηκε από την καθημερινή αγωνιστική παρουσία των ναυτεργατών, με αίτημα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Από χτες στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας βρίσκονται συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες ναυτεργατικών σωματείων για να μπλοκάρουν τα ανασφάλιστα πλοία που εκτελούν τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Ιταλία. Το πρώτο πλοίο που θα μπλοκαριστεί είναι το CAPTEN ZAMAN,του οποίου το πλήρωμα αποτελείται από ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, να σημειωθεί ότι εδώ και πέντε μήνες που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τις εφοπλιστικές Ενώσεις το μόνο που έχει εισπράξει η ΠΝΟ είναι αδιαλλαξία και εμπαιγμός. Η πρόταση που διατύπωσε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών κατά την τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση με την ΠΝΟ, είναι να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση με ποσοστό αύξησης ...1%! Αυτά εισέπραξε η ΠΝΟ και κατά την προχτεσινή συνάντησή της με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλόων.Σήμερα αναμένεται συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ σημειώνει: "Υστερα από την τροπή που πήραν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Ενωση Ακτοπλόων - τις οποίες τις χαρακτηρίζει ως ναυάγιο - ενεργοποιούμε την από 26 Μάη απόφαση, για κάθοδο των ναυτεργατών σε 48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης". Ωστόσο διευκρινίζει: "Η απεργία θα πραγματοποιηθεί στα πλοία όλων των κατηγοριών, που δε θα έχουν μέχρι τότε υπογράψει σχετικό Μνημόνιο συμφωνίας". Η Ομοσπονδία διεκδικεί επίσης την απορρόφηση των ανέργων και εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους τους Ελληνες ναυτεργάτες, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ανέργου και την πάταξη της μεσιτείας. Την επαναφορά του ειδικού τρόπου φορολογίας των Ελλήνων ναυτεργατών και τον καθορισμό των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας στο 80% των μισθών και αναβάθμιση τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και υπογραμμίζουν: "Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αναδεικνύει την αναγκαιότητα να κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη βάση ενός διεκδικητικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στην τρομακτική όξυνση των προβλημάτων. Ο συντονισμένος αγώνας των ναυτεργατών θα κάμψει την εφοπλιστική αδιαλλαξία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοθεία και διαβλητές διαδικασίες στο Γενικό Συμβούλιο (2017-11-02 00:00:00.0)
Πρόταση για πανελλαδική απεργία (2012-08-30 00:00:00.0)
Εμπαιγμός με τις συμβάσεις των ναυτεργατών (1999-06-18 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο εφοπλιστών (1998-09-12 00:00:00.0)
Εντός των ημερών οι κυβερνητικές αποφάσεις (1997-05-27 00:00:00.0)
Συμφωνία και στην Ηγουμενίτσα για τα ανασφάλιστα (1997-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ