Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου

Ξεκινά από τις 15 Ιούνη 1998 η λειτουργία του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ) βασική αρμοδιότητα του οποίου είναι ο φορολογικός έλεγχος των δηλώσεων επιτηδευματιών και γενικά φορολογούμενων με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 δισ. δραχμών. Αυτό αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία περιγράφονται επίσης αναλυτικά και οι αρμοδιότητες του ΕΘΕΚ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται:

  • Το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ) θα διενεργεί τακτικό (οριστικό) έλεγχο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των οποίων το συνολικό ποσό ακαθάριστων ετήσιων εσόδων - για διαχειριστική περίοδο που έκλεισε μέσα στο 1997 - είναι πάνω από 2 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι για όσες υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 δισ. δρχ. έχουν εκδοθεί από τις ΔΟΥ εντολές ελέγχου και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΘΕΚ, δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου ή δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος στις ελεγκτικές επαληθεύσεις και διασταυρώσεις, τότε και οι υποθέσεις αυτές θα υπαχθούν για έλεγχο στην αρμοδιότητα του ΕΘΕΚ. Στην περίπτωση όμως που ο έλεγχος της υπόθεσης έχει προχωρήσει στην ουσία, τότε η υπόθεση αυτή θα παραμείνει στη ΔΟΥ για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον ίδιο ελεγκτή ή ελεγκτές. Τέλος, το ΕΘΕΚ είναι αρμόδιο να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες υποθέσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (μητρικές - θυγατρικές κλπ.) ανεξάρτητα από τη διαχειριστική που αφορούν και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων που πραγματοποίησαν.
  • Το ΕΘΕΚ, θα είναι επίσης αρμόδιο και για την υπόλοιπη διαδικασία της βεβαίωσης των φόρων κλπ. των υποθέσεων αυτών. Δηλαδή, θα προβαίνει στην έκδοση των φύλλων ελέγχου και λοιπών πράξεων όλων των φορολογικών αντικειμένων (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΚΒΣ κλπ.), στη διοικητική επίλυση της διαφοράς κατά τα οριζόμενα από τις σχετικές διατάξεις και στη βεβαίωση των οικείων φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων, στην παραλαβή προσφυγών, σύνταξη αντικρούσεων κλπ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ