Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νόμιμο το πολωνικό "κρυφό σχολειό"

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Λεων. Αυδής

Εντονα χρώματα, "καταθέσεις ψυχής" αναρτημένες σε τοίχους, κέφι για ζωή, όρεξη για μάθηση, ευαισθησία και ανθρωπιά, συνθέτουν το σκηνικό ενός "κρυφού πολωνικού σχολειού" που "νομιμοποιήθηκε" χτες, μετά από εννιά χρόνια "παράνομης" λειτουργίας του... Πρόκειται για το πολωνικό σχολείο (περιλαμβάνει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) στην οδό Λέσβου 1, στο κέντρο της Αθήνας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν χτες το πρωί και που, μετά από πολλές προσπάθειες, θα "στεγάζει" όνειρα και ελπίδες 600 παιδιών.

Το σχολείο ιδρύθηκε μετά από συνεχείς εκκλήσεις των Πολωνών, που ζουν στην Ελλάδα προς τα υπουργεία Παιδείας Πολωνίας και Ελλάδας. Και στις 3 Ιούλη 1997 το υπουργείο Παιδείας της Πολωνίας έδωσε το "πράσινο φως" για τη λειτουργία του σχολείου, που λειτουργούσε "παράνομα" από το 1989 σε ένα παλιό κτίριο στη Μιχαήλ Βόδα, όπου τα μαθήματα γίνονταν κάτω από άθλιες συνθήκες και επί πληρωμή.

"Το μεγαλύτερο "ευχαριστώ" ανήκει στους δασκάλους και τους γονείς, που δε δίστασαν να πιάσουν το πινέλο στο χέρι, να βάλουν όλη τους την ψυχή για να να γίνει ένα σχολείο ανθρώπινο", επισήμανε ο πρεσβευτής της Πολωνίας Β. Λαμέντοβιτς.

Η 7χρονη Μαρίζκα δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για το δικαίωμα στη μόρφωση που απόκτησε, αλλά θυμάται και τις άθλιες συνθήκες στο "παράνομο" σχολείο: "Το χειμώνα έσταζε η σκεπή, το καλοκαίρι η ζέστη ήταν αφόρητη. Ηταν αδύνατο να κάνουμε μάθημα", είπε.

Ανυπολόγιστη υπήρξε η προσφορά γονιών και καθηγητών στο στήσιμο του σχολείου, αφού από τα Χριστούγεννα του '97 επισκεύαζαν και έβαφαν αδιάκοπα."Ο πατέρας μου έβαφε τους τοίχους και η μητέρα μου καθάριζε τους χώρους", λέει ο εννιάχρονος Κράτσια, που ζει εδώ και 7 χρόνια στην Ελλάδα. "Βέβαια, δεν έχει προαύλιο, συνεχίζει, και για να κάνουμε γυμναστική πηγαίνουμε στα πάρκα. Παρ' όλα αυτά, αγαπώ το σχολείο μου για πολλούς λόγους, εδώ γνώρισα και την Ντομινίκα"...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Λεων. Αυδής, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, υπογράμμισε: "Τούτο το σχολείο χαρίζει ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο, προσφέρει σημαντικά εφόδια σε εκατοντάδες μαθητές της μειονότητας. Σ' αυτήν τη λογική, η "Αγωνιστική Συνεργασία" είχε θέσει το θέμα στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου".

Μετά τα εγκαίνια, οι μαθητές παρουσίασαν χορούς, τραγούδια της πατρίδας τους. Η γιορτή τελείωσε με μαθήματα ανθρωπιάς και ευαισθησίας σε όσους παρευρίσκονταν, από τους μαθητές που διοργάνωσαν δημοπρασία με δικά τους έργα ζωγραφικής, με σκοπό να αγοράσουν ακουστικό βαρηκοϊας σε μια συμμαθήτριά τους που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ