Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αδιάφθοροι θα ελέγχουν τους διεφθαρμένους...

Κάτω από το βάρος των τελευταίων κρουσμάτων διαφθοράς στην Αστυνομία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος αναγκάστηκε να επιταχύνει την ίδρυση της υπηρεσίας "εσωτερικών λειτουργιών", ελπίζοντας ότι με την ίδρυσή της θα ενθαρρυνθούν όσοι έχουν στοιχεία για διεφθαρμένους αστυνομικούς και θα προσέλθουν να τα καταθέσουν.

Η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει ως αυτοτελής ειδική υπηρεσία με προϊστάμενο εισαγγελέα, ο οποίος θα ορίζεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για μια τριετία που μπορεί να ανανεώνεται. Ως αποστολή θα έχει τη διερεύνηση των καταγγελιών, τη διενέργεια προανάκρισης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των παραβατών. Σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με 50 αδιάφθορους αστυνομικούς και θα έχει δυνατότητα δράσης σε όλη την επικράτεια.

Για την πάταξη της διαφθοράς καθιερώνεται επίσης το "πόθεν έσχες", ενώ οι κατά τόπο εισαγγελείς Πλημμελειοδικών θα μπορούν να διενεργούν ΕΔΕ για σοβαρά παραπτώματα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναγνώρισε ότι "η έξαρση της διαφθοράς έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα να κλονίζεται σημαντικά ο βαθμός εμπιστοσύνης σε ένα θεσμό για τη λειτουργία του κράτους δικαίου", για να συμπληρώσει πως "έτσι ανακύπτει επιτακτικά η ανάγκη άμεσης αποκάθαρσης του χώρου της Αστυνομίας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συστάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, η οποία έχει καλέσει τα μέλη της να μην ενταχθούν οικειοθελώς σε αυτή την υπηρεσία, ο Γ. Ρωμαίος εξέφρασε την πίστη του ότι "οι αστυνομικοί θα αποδεχτούν τη νέα υπηρεσία, διότι έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια". "Οταν όλη η Αστυνομία, συνέχισε, κινητοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της εγκληματικότητας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοια φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο".

Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα προαγωγών και το πειθαρχικό δίκαιο, διότι υπάρχουν "παράθυρα", που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς. Βασικό ρόλο στην αξιολόγηση των αξιωματικών θα παίξει τέλος και η δική τους συμβολή στην αποκάλυψη των διεφθαρμένων συναδέλφων τους.

Χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο αστυφύλακας των ΜΑΤ και οι δύο συνεργοί του που λήστεψαν τράπεζα. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία σε βαθμό κακουργήματος, παράνομη οπλοφορία κλπ. Παραπέμφθηκαν στη 16η τακτική ανακρίτρια, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο το πρωί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση εντυπώσεων (1998-11-12 00:00:00.0)
Οπισθεν ολοταχώς από τον Ε. Γιαννόπουλο (1998-07-03 00:00:00.0)
Ψάχνουν για διαφθορά στην ΕΛΑΣ; (1998-06-28 00:00:00.0)
Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (1998-02-25 00:00:00.0)
Τουλάχιστον είκοσι στο Πειθαρχικό (1997-11-13 00:00:00.0)
Πρωταθλητές στη διαφθορά πολιτικοί και επιχειρηματίες (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ