Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Περισσεύουν το ταλέντο και τα προβλήματα...

Από τις εκπροσώπους της "μαύρης ηπείρου" η Νιγηρία φαντάζει ως ικανότερη για κάποια διάκριση στα γήπεδα της Γαλλίας. Ομάδα με πλειάδα παιχτών - προσωπικοτήτων, ταλέντο, τεχνική, φυσική κατάσταση, ταχύτητα. Ολα δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό σύνολο. Επιπλέον, τα στελέχη της διαθέτουν εμπειρία από σημαντικές διοργανώσεις και δύσκολα πρωταθλήματα. Το γεγονός πως περίπου 100 Νιγηριανοί είναι επαγγελματίες παίχτες σ' ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δείχνει αρκετά.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει και πολλά προβλήματα. Στον εκάστοτε προπονητή ασκούνται τεράστιες πιέσεις από την ομοσπονδία, τους πολιτικούς, τον Τύπο κλπ. Βέβαια, ο Μιλουτίνοβιτς υποστηρίζει πως αποτελεί εξαίρεση. Οι βεντέτες είναι πολλές, φυσιολογικά λοιπόν οι επιλογές και η διατήρηση ισορροπιών είναι δύσκολη αποστολή. Ανάλογου μεγέθους πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός, όπως οι προκάτοχοί του, και με την εκπροσώπηση των φυλών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νιγηρίας. Μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις περί αντικατάστασής του.

Οσο για τα οικονομικά, η επιτροπή των παιχτών (Ολίσε, Οκετσούκου, Οκότσα) ζήτησε έκαστος ν' αμείβεται με 8.000 δολάρια το παιχνίδι και η ομοσπονδία δίνει 6.000. Παρ' όλα αυτά, όλοι έχουν υψηλές προσδοκίες και θέτουν μεγάλους στόχους.

Η ταυτότητά της

Για δεύτερη φορά στην ιστορία τους οι "Σούπερ Αετοί" θα βρεθούν σε τελική φάση Μουντιάλ ('94). Στην προηγούμενη διοργάνωση έφτασαν στους "16". Σε 4 αγώνες μετρούν 2 νίκες και ισάριθμες ήττες με 7 - 4 γκολ. "Σφράγισαν το εισιτήριο" ως πρώτοι στον 1ο αφρικανικό όμιλο μπροστά από Γουινέα, Κένυα και Μπουρκίνα Φάσο. Σε 6 παιχνίδια είχαν 4 νίκες, 1 ισοπαλία και μια νίκη με 10 - 4 γκολ.

Εχουν κατακτήσει δύο φορές το Παναφρικανικό Πρωτάθλημα ('80, '94) και το χρυσό στους Ολυμπιακούς το '96. Στην ομοσπονδία (Ναϊτζίριαν Φούτμπολ Ασοσιέισον) είναι εγγεγραμμένοι 64.025 παίχτες. Χρώματα της Νιγηρίας: πράσινο και άσπρο. Απ' τις 20/5 κατέχει την 74η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ