Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σένγκεν

Ακούγεται σαν τίτλος ταινίας, ή βιβλίου,ή περιοδικού, ή μάρκας τροχοφόρου. Μπορεί ακόμα ν' ακούγεται και σαν εταιρία κατασκευής όπλων.

Κάποιος γραμματέας, ή που θ' αντιπροσώπευε το Κόμμα της πατρίδας του στη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δεν ήρθε γιατί υπήρχε φάκελός του στη Σένγκεν ή κάπως έτσι.

Δεν αγνοούμε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες απαγορεύσεις εξόδου, αλλά πρώτον, οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, αν και πολλοί έχουν κριθεί και κατακριθεί, και δεύτερον, οι σημερινές επαγγελίες είναι ότι τα κράτη δεν είναι πλέον ανελεύθερα. Οτι παντού πνέει ένας άνεμος ελευθερίας.

Προφανώς αυτός ο άνεμος υφίσταται κρίσεις. Κρίσεις Σένγκεν. Προσωπικά απόρησα με την πληροφορία για άλλους λόγους.

Πολλές φορές έχουμε δει όλοι στην τηλεόραση, συχνά ακούγεται σαν κακιά κουτσομπόλα, νέες κοπέλες απ' όλες σχεδόν τις πρώην Δημοκρατίες της άλλοτε Σοβιετικής Ενωσης, να είναι κορμιά προς εκμετάλλευση. Τις έχουμε ακούσει να λένε με ποια ψέματα τις φέρνουν στην Ελλάδα, με τι προορισμό έρχονται και πού καταλήγουν. Οι εκμεταλλευτές τους, κατακάθια κάθε καταγωγής, τους στερούν τα διαβατήριά τους, ώστε να μην μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους, κατακρατούν το "μεροκάματό" τους, υφίστανται τους εκβιασμούς τους και ζουν κάτω από μια διαφορετική τρομοκρατία.

Εξαπατόμαστε νομίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στον τόπο μας, στα ξενυχτάδικα που δε συχνάζουμε, αλλά ξέρουμε την ύπαρξή τους, στα στούντιο των πορνοταινιών, στους οίκους των μασάζ και άλλων ατομικών επαφών.

Ατυχώς, ακριβώς τα ίδια ντοκιμαντέρ γυρίζονται και προβάλλονται και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και όταν τα παρακολουθείς ξεχνιέσαι ότι δεν είσαι στον τόπο σου. Το μόνο που διαφέρει είναι οι υπότιτλοι που γράφονται στη μικρή οθόνη στη γλώσσα της χώρας που συμβαίνουν όλα αυτά.

Η κινητικότητα αυτών των γυναικών δεν είναι κατ' επιλογήν τους, αλλά αποφασίζεται από εκείνους που τις εκμεταλλεύονται. Και φυσικά οι κινήσεις μοιάζουν με αυτές του κεφαλαίου. Ακολουθούν το κέρδος, το μεγαλύτερο κέρδος, το μέγιστο κέρδος, τους σκληρούς, τους σκληρότερους όρους εκμετάλλευσης.

Η απορία μου είναι τι κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις η Σένγκεν. Οχι πως θέλω να επεμβαίνει στην επιχειρηματική δράση των ανθρώπων, και βέβαια η πορνεία είναι μεγάλη και αποδοτική επιχείρηση, αλλά αναφέρομαι στη Σένγκεν με την υποψία ότι την πορνεία τη διακινούν και την εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι, οι έμποροι της λευκής σάρκας.

Υποθέτω ότι όλοι αυτοί είναι γνωστοί στις εθνικές και τοπικές αστυνομίες, τα τμήματα ηθών, τις εφορίες, τις υπηρεσίες οικονομικού εγκλήματος, και διάφορες άλλες διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις παρόμοιων κρατικών αρχών.

Πώς δεν επεμβαίνει σ' αυτούς η Σένγκεν; Πώς δεν απαγορεύει σ' αυτούς την είσοδο των δουλεμπόρων που εξέρχονται πλαισιωμένοι από γυναίκες που η ζωή τους κινδυνεύει;

Το θέμα είναι να μην εξέρχεται με ιδέες και πεποιθήσεις. Εστω και από τις αστυνομικές ταινίες αργά το βράδυ στην τηλεόραση βλέπουμε, δηλαδή μαθαίνουμε, πού καταλήγουν αυτές οι γυναίκες.

Η Σένγκεν, ας πούμε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις γυναίκες.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ