Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε δοκιμασία η Συμφωνία της Βουλιαγμένης

Η "νεκρανάσταση" των ελληνοτουρκικών συμφωνιών του 1988 μετά το Ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη, θα χαρακτηρίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον για το προσεχές δίμηνο. Αλλωστε, η συμφωνία για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων κατά την τουριστική αιχμή (Ιούλιο - Αύγουστο) είναι ένα από τα σημεία των συμφωνιών του '88 που δεν αμφισβητούνται από καμία πλευρά.

Από εκεί και πέρα, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να "διαβάζουν" με διαφορετικό τρόπο πολλά σημεία των συμφωνηθέντων. Ηδη σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε: "πιστεύουμε ότι τώρα μπορούν να αρθούν τα εμπόδια για προσέγγιση των διεθνών περιοχών στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα"

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την υποδοχή του ανακοινωθέντος από το τουρκικό ΥΠΕΞ, δήλωσε: "η Αθήνα λυπάται όταν οι αξιωματούχοι της Αγκυρας, με την πολιτική που ακολουθούν, δεν εφαρμόζουν στην πράξη αυτά τα οποία έχουν υπογράψει, συνομολογήσει σε διάφορες περιπτώσεις. Το μνημόνιο του 1988 δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της Τουρκίας. Ποιος εμπόδισε την ηγεσία της Τουρκίας να φανεί συνεπής σ' αυτό το οποίο ο κ. Γιλμάζ, ως υπουργός Εξωτερικών τότε της Τουρκίας, είχε συμφωνήσει στη Βουλιαγμένη, με τον κ. Παπούλια; Ουδείς. Η Τουρκία η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Εμείς πιστεύουμε, πως αυτή η εξέλιξη είναι θετική. Είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο δείχνει τη διάθεση, τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Δεν είναι αρκετό, όμως, αυτό το βήμα. Γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί από πολλά βήματα, προκειμένου το μνημόνιο να εφαρμοστεί στην πράξη. Και θα εφαρμοστεί στην πράξη, βεβαίως, όπως λέει το ίδιο το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Σολάνα, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας ενός εκάστου κράτους. Αυτή είναι μία πολιτική την οποία πάγια υπερασπίζεται η Ελλάδα. Μακάρι η Τουρκία, πέραν από του να ομιλεί υπέρ αυτής της πολιτικής, να ακολουθεί μια τέτοια πολιτική. Αυτό είναι το ζητούμενο των ημερών και από αυτό θα κριθεί η επιτυχία αυτής της προσπάθειας που γίνεται υπό τον κ. Σολάνα".

Συνάντηση (κοινωνικού χαρακτήρα) είχε χτες στη Γιάλτα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες - προεόρτια της συνεκμετάλλευσης (2011-01-23 00:00:00.0)
Τέθηκαν «πακέτο» όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής (2002-01-29 00:00:00.0)
Με γοργά βήματα σε ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης (2000-01-25 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ απαιτεί "μέτρα" (1998-06-05 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι (1997-09-19 00:00:00.0)
"Θετικές αντιδράσεις" από τις ΗΠΑ (1997-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ