Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Πού θα μας βγάλει;

Ενα νέο αστυνομικό σώμα είναι ήδη έτοιμο, τουλάχιστον από άποψη νομοθετική. Με νόμο που ψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός Σώματος χιλίων, κατ' αρχήν, συνοριακών φυλάκων. Το Σώμα αυτό θα έχει, κατά την κυβέρνηση, στόχο του τη σύλληψη ή "επανοπροώθηση των λαθρομεταναστών". Επιχειρεί, υποτίθεται, με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας.

Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι το ζήτημα των λαθρομεταναστών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα αστυνόμευσης ή, πάντως, όχι μόνο με μέτρα αστυνόμευσης. Οι αιτίες του φαινομένου βρίσκονται στις συνθήκες εξαθλίωσης και πείνας στις οποίες έφεραν τους λαούς των γειτονικών χωρών η ιμπεριαλιστική επέμβαση και η ανατροπή του σοσιαλισμού. Είναι λοιπόν φανερό ότι μόνο αν υπάρξει μία οικονομική ανάπτυξη σε όφελος των λαών και ισότιμες σχέσεις οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα γειτονικά κράτη θα εκλείψουν κατά βάση οι αιτίες του μαζικού κύματος μετανάστευσης.

Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, εξαρτάται από την ανάπτυξη και την πορεία ανόδου της κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών της περιοχής για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για την επιβολή της ειρήνης, της οικονομικής ανάπτυξης και της συνεργασίας των λαών. Μία κυβέρνηση που θα ήθελε να θέσει τα ουσιαστικά θεμέλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα έπρεπε να αγωνιστεί ακριβώς στην κατεύθυνση της εξάλειψης των αιτιών της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, η ΝΔ, αλλά εκ των πραγμάτων και όσες πολιτικές δυνάμεις καλύπτουν τη δράση του ιμπεριαλισμού, έχουν, στον έναν ή στον άλλον βαθμό, τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Η κυβέρνηση με τη Συνοριακή Αστυνομία, συνεχίζει αυτή την πολιτική προσπαθώντας να αξιοποιήσει σε όφελός της ακόμα και αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της. Ενώ θα έπρεπε να απολογηθεί για τη συμβολή της στην εξαθλίωση των λαών της περιοχής, για την αισχρή εκμετάλλευση των αλλοδαπών, για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων (Ελλήνων και αλλοδαπών), βγαίνει σαν "προστάτης" των συνόρων, των Ελλήνων εργαζομένων, καλλιεργώντας συνειδητά ρατσιστικό κλίμα σε βάρος των αλλοδαπών.Δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο μηχανισμός της Συνοριακής Αστυνομίας να καταφύγει σε ρατσιστική συμπεριφορά και βάναυση αντιμετώπιση των δυστυχισμένων και απελπισμένων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Η κυβερνητική αναφορά ότι το υπό ίδρυση Σώμα θα συμβάλει στη δίωξη της εγκληματικότητας είναι στάχτη στα μάτια. Ιδιαίτερα με τις προϋποθέσεις που στήνεται, μάλλον θα προκαλεί και δε θα προλαμβάνει εγκλήματα. Αν ήθελε να διώξει την εγκληματικότητα θα προσανατόλιζε ανάλογα τα Σώματα Ασφαλείας.Γνωρίζει ότι πρωταρχικά το οργανωμένο έγκλημα αντιμετωπίζεται μόνο με φιλολαϊκά πολιτικά μέτρα, που του στερούν τη δυνατότητα στρατολόγησης από τις στρατιές των ανέργων και του αποκόπτουν τις δυνατότητες να κινηθεί στην "ελευθερία της αγοράς". Γνωρίζει ότι απαιτείται εκδημοκρατισμός και αναπροσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας στη δίωξη του εγκλήματος.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κάνει τίποτε απ' αυτά, αλλά με το καθεστώς που συντηρεί μέσα στα Σώματα Ασφαλείας ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς και μέσα στην Αστυνομία. Το σώμα Συνοριακής Αστυνομίας θα είναι, από την άποψη αυτή, πιο ευάλωτο. Οχι μόνο γιατί διακρίνεται από τα στεγανά και την αντιδημοκρατική δομή που χαρακτηρίζει την Αστυνομία, αλλά και γιατί οι διατάξεις του νόμου περιέχουν επιπλέον ερωτηματικά. Αυτά αφορούν τον τρόπο πρόσληψης και απόλυσης, που αφήνονται στην ανεξέλεγκτη εξουσία του υπουργού, τις μεταθέσεις, που αφήνονται στην απόλυτη εξουσία του διευθυντή, και το εργασιακό καθεστώς της 5ετούς θητείας, που μπορεί να ανανεώνεται.

Είναι φανερό ότι με όλους αυτούς τους μηχανισμούς κρατούν ομήρους τους συνοριακούς φύλακες και τους μετατρέπουν σε τυφλά, πειθήνια όργανα. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος το Σώμα αυτό να είναι περισσότερο ευάλωτο στη διαφθορά, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως Σώμα πραιτοριανών, παραστρατιωτικού χαρακτήρα, και όχι μόνο ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες.

Αλλωστε, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στο βαθμό που πραγματικά χρειάζεται, θα μπορούσε να γίνει από την ίδια την Αστυνομία. Η χώρα μας διαθέτει αρκετό αστυνομικό προσωπικό, το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αναδιάταξη του προσανατολισμού της Αστυνομίας, η απαλλαγή της από την παρακολούθηση και το χτύπημα των λαϊκών αγώνων θα απελευθέρωνε πλήθος αστυνομικών.

Οσο για την εγκληματικότητα των αλλοδαπών, την οποία ξεδιάντροπα επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να στηρίξει την αναγκαιότητα του νέου Σώματος, τα ίδια τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν ότι τα ποσοστά των αλλοδαπών εγκληματιών δεν είναι μεγαλύτερα σε αναλογία με τον πληθυσμό σε σύγκριση με τους ντόπιους εγκληματίες. Εξάλλου, η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στην εργασία και γενικά στην κοινωνική ζωή της χώρας, θα βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσής τους, με αποτέλεσμα τα αίτια γένεσης της όποιας εγκληματικότητάς τους να περιοριστούν έως και να εξαλειφθούν.

Η λύση που δίνει η κυβέρνηση δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής της, αλλά και τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, καταψήφισαν το νόμο όχι γιατί διαφωνούσαν με τη λογική του, αλλά γιατί, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους χαρακτηριστικά, "η υπηρεσία που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρο χαρακτήρα". Φυσικά δεν είπαν κουβέντα για τα αίτια της μετανάστευσης.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μία πολιτική στον αντίποδα της σημερινής. Απαιτεί πλήρη δικαιώματα στους μετανάστες, εξωτερική πολιτική που θα θέτει φραγμούς στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θα ενθαρρύνει τη φιλία και την αγωνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, που θα προωθεί την ισότιμη οικονομική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη. Απαιτείται, πάνω απ' όλα, ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα επιβάλλει λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με την προγραμματισμένη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ για την εγκληματικότητα (2017-06-28 00:00:00.0)
Διαφωνούν με τον προσανατολισμό του τα σωματεία (2014-02-14 00:00:00.0)
Ανοίγεται ο δρόμος για ένταση της κρατικής καταστολής (2009-03-17 00:00:00.0)
Αναδιοργάνωση - ενίσχυση της καταστολής (2004-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-09 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση στα πλαίσια της παγκοσμιότητας (2000-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ