Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΤΕ
Ανέκοψαν την περιθωριοποίηση του τομέα τους

Αμέριστη η συμπαράσταση του ΚΚΕ

Ν' ανακόψουν την περιθωριοποίηση και υποβάθμιση του τομέα της πληροφορικής στον ΟΤΕ, κατάφεραν με τις επίμονες προσπάθειές τους οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας. Στην προσπάθειά τους αυτή και στη σθεναρή τους αντίσταση, για να μην εκχωρηθεί το έργο τους σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, βρήκαν την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου τους, οι εργαζόμενοι εγκαλούσαν τη Διοίκηση και τ' αρμόδια στελέχη του ΟΤΕ, ότι σκόπιμα αρνούνταν να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες πληροφορικής και πως οι σχετικές αποφάσεις καθυστερούσαν ενώ μεθοδευόταν η εκχώρηση έργου σε άλλες εταιρίες.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε αναφερόταν, πως με την υπογραφή των Προγραμματικών Συμφωνιών 8.004 για την πληροφορική, με την εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ, εκτός από την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και του εξοπλισμού, εκχωρούνταν και η παραγωγή των πληροφοριακών συστημάτων, έργο το οποίο μπορούσε να φέρει σε πέρας το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού. "Πρόκειται - υπογράμμιζαν - για ιδιωτικοποίηση νευραλγικής υπηρεσίας του Οργανισμού, με τη μέθοδο της διολίσθησης". Επιπλέον η υλοποίηση της σύμβασης ανετίθετο σε υπηρεσία αναρμόδια για ζητήματα πληροφορικής (Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου).

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι απαιτούσαν ξεκάθαρες απαντήσεις από τη Διοίκηση του ΟΤΕ, αν δηλαδή με τον τρόπο αυτό δινόταν η δυνατότητα στις υπηρεσίες πληροφορικής ν' αποκτήσουν την τεχνογνωσία που θα προέκυπτε αλλά και αν υπήρχε η βούληση τα πληροφοριακά συστήματα που θα παράγονταν να τύχαιναν της εμπορικής εκμετάλλευσης από τον Οργανισμό. Ζητούσαν μάλιστα, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΤΕ και των εργαζομένων, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα εξασφάλιζαν τη συμπαραγωγή των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και όχι την ανάθεση με το "κλειδί στο χέρι" σε τρίτους.

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι εργαζόμενοι της πληροφορικής βρήκαν τη στήριξη του ΚΚΕ. Με κατάθεση αναφοράς στη Βουλή, οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος ζήτησαν από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ν' απαντήσει για τα προβλήματα που διαπίστωναν οι εργαζόμενοι. Σε απαντητική επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρης, παραδεχόταν την "καθυστέρηση της σύγχρονης λειτουργίας της πληροφορικής" στον Οργανισμό και χαρακτήριζε "εποικοδομητικές" τις προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου των Εργαζομένων της Πληροφορικής (ΠΣΕΠ - ΟΤΕ).

Κάτω από τις πιέσεις αυτές και ιδιαίτερα την απαίτηση των εργαζομένων ν' αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει ο ΟΤΕ, ήδη το μεγαλύτερο μέρος των έργων πέρασε στην υπηρεσία πληροφορικής και συστήθηκε η Διεύθυνση Πληροφορικών Συστημάτων Διοίκησης. Ηταν ένα πρώτο βήμα στο βαθύ τέλμα και στο αδιέξοδο που είχαν οδηγήσει οι υπεύθυνοι μία από τις κρισιμότερες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν έργα όπως: τη διαχείριση βάσεων δεδομένων μεγάλων πελατών, υπηρεσίες σε σχέση με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του ΟΤΕ και την επιχειρησιακή πολιτική.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνουν συνδικαλιστές του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, η πληροφορική στον ΟΤΕ έχει πολύ δρόμο να διανύσει αφού οι δαπάνες στον νευραλγικό αυτό τομέα αποτελούν μόνο το 1% του προϋπολογισμού, όταν σε άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς με το αντίστοιχο δυναμικό (π. χ. Σουηδία), φτάνουν το 8%, ενώ απασχολούν σχεδόν πενταπλάσιο προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ενισχυθούν οι δημόσιοι οργανισμοί για τα ψηφιακά έργα στην Εκπαίδευση (2022-09-30 00:00:00.0)
Να συνεχιστεί το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων (2018-12-25 00:00:00.0)
Κίνδυνος να μην πληρωθούν οι άνεργοι τα Χριστούγεννα (2016-12-16 00:00:00.0)
Και με την ΕΕ η «Ιντρασόφτ» (2005-01-28 00:00:00.0)
Οχι στην εκχώρηση στους ιδιώτες (2002-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ