Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συστάσεις για συνέχιση λιτότητας και ένταση ιδιωτικοποιήσεων

Συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, συνιστά στην κυβέρνηση η έκθεση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ). Η συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ έγινε χτες στο Λουξεμβούργο και από την κυβέρνηση πήρε μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ η έκθεση θα υποβληθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στο Κάρντιφ της Βρετανίας στις 15 Ιούνη.

Στην έκθεση του ΕΚΟΦΙΝ επισημαίνεται επίσης ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση όταν εντάχθηκε η δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ώστε να εξασφαλίσει την αρμονική και συντεταγμένη συμμετοχή της σε αυτόν και να καταστήσει εφικτή την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση να ενταχθεί στο ΕΥΡΩ μέχρι το 2001. Μεταξύ αυτών των μέτρων υπογραμμίζεται η περαιτέρω μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης".

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση για την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι "τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, πρόοδος η οποία σε συνάρτηση με τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση διευκόλυνε την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, το Μάρτη του 1998. Η ένταξη αυτή θα διευκολύνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού", επισημαίνεται στην έκθεση, όπου τονίζεται όμως παράλληλα ότι "θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν από την υποτίμηση της δραχμής".

Βέβαια, όπως και στο παρελθόν, στην έκθεση του ΕΚΟΦΙΝ υπάρχουν και κάποια ευνοϊκά σχόλια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για να δοθεί η ευκαιρία στον Γ. Παπαντωνίου να εκφράσει την... ικανοποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ