Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 5,3% ο πληθωρισμός το μήνα Μάη

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα είδη διατροφής

Στο 5,3% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός και το μήνα Μάη, στα επίπεδα, δηλαδή, που είχε διαμορφωθεί και τον Απρίλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Στο μήνα (Απρίλης προς Μάη), ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% και σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Μάης 98/97) κατά 5%.

Παράγοντες της Στατιστικής Υπηρεσίας έκαναν λόγο για απορρόφηση των συνεπειών από την υποτίμηση του προηγούμενου Μάρτη και ότι από τον Ιούνη θα αρχίσει η πορεία αποκλιμάκωσης... Πάντως, δε σχολίαζαν την ...αντιπληθωριστική βοήθεια που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας με τη μεγάλη ανατίμηση της δραχμής ως προς τα κυριότερα ξένα νομίσματα, πολιτική η οποία έχει μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για μακρό διάστημα και η επαναφορά της δραχμής στην ισοτιμία που ανακοινώθηκε στις 14 Μάρτη (1 ECU προς 357 δραχμές) θα είναι ένας νέος παράγοντας πληθωριστικής εστίας.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η διαφορά με το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το μέσο κοινοτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός το Μάη επηρεάστηκε αρνητικά από την ομάδα "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", η οποία παρουσίασε μεσοσταθμική αύξηση 2,2% ως προς τον προηγούμενο μήνα Απρίλη. Τα νωπά φρούτα αυξήθηκαν κατά 14,5%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση, οι νωπές πατάτες αυξήθηκαν κατά 8%, τα όσπρια κατά 3,9%, τα καταψυγμένα ψάρια κατά 3,7%, ο καφές κατά 2,9%, το γιαούρτι κατά 2,6%, τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας κατά 2,8% κλπ., ενώ μείωση 2,8% παρουσίασε η τιμή των νωπών λαχανικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ