Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φιέστες δε σβήνουν την καταστροφή

Εκατοντάδες κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και του Φαλήρου συγκεντρώθηκαν χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την καταστροφή του δάσους και της παραλίας

"Αλάνες και δάση να παίζουν τα παιδιά, και όχι λεωφόρους για τα αφεντικά", ήταν το βασικό σύνθημα που βροντοφώναζαν για δύο ώρες περίπου εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, χτες το μεσημέρι, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακηρύσσοντας την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος σε μέρα πένθους για την καταστροφή του. Συνάντησαν όμως την πλήρη αδιαφορία του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, με τους οποίους συνομίλησαν και οι οποίοι, προκειμένου να τους αποφύγουν, τους υποσχέθηκαν... μελλοντική συνάντηση με τον υπουργό. Από τον Αννα στον Καϊάφα, δηλαδή...

Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, και όχι μόνο, διαμαρτύρονται για την επιφανειακή χάραξη της δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, ζητώντας να γίνει σήραγγα. Η πορεία, που ξεκίνησε από τη Λ. Αλεξάνδρας, διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τον Υμηττό, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία των Συντονιστικών Επιτροπών για τους ελεύθερους χώρους και για τη σωτηρία της παραλίας, του Συλλόγου Γονέων Αγίας Παρασκευής, καθώς και περιβαλλοντικών - εξωραϊστικών συλλόγων.

Οι συγκεντρωμένοι έριξαν συμβολικά μπροστά στην πόρτα του ΥΠΕΧΩΔΕ μερικά από τα δέντρα που έχουν κοπεί στον Υμηττό κατά τη διάρκεια των καταστροφικών έργων για την κατασκευή της λεωφόρου. "Η σήραγγα είναι η μοναδική λύση για τη διάσωση εκατοντάδων στρεμμάτων δάσους και τη διατήρηση του οικοσυστήματος", είπε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Στ. Κώτσης.

Η Μαρ. Ιατρίδου,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την παραλία του Σαρωνικού, επισήμανε ότι "διαμαρτυρόμαστε για τις σχεδιαζόμενες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τόσο στο Φαληρικό όρμο και τον Ιππόδρομο, όσο και στην παραλία Ελληνικού. Χώροι που αποτελούν μοναδική διέξοδο για εκατομμύρια κατοίκους και ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα".

Στη συνέχεια τετραμελής επιτροπή από τη Συντονιστική Επιτροπή για τον Υμηττό επισκέφθηκε τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνο,και τον γενικό γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Εργων, Γ. Γανωτή,οι οποίοι αφού άκουσαν τα αιτήματα των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής δεσμεύτηκαν απλά και μόνο ότι θα ενημερώσουν τον υπουργό και ότι θα διαμεσολαβήσουν για συνάντηση μαζί του. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων, οι οποίοι αποχώρησαν φωνάζοντας τα συνθήματα: "Με φιέστες και με λόγια το ΥΠΕΧΩΔΕ γιορτάζει, ενώ το περιβάλλον στους εργολάβους τάζει", "Σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα".

"Είναι απαράδεκτο να γίνονται οικολογικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό περιβαλλοντισμό", τόνισε ο Γερ. Σκλαβούνος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για τους ελεύθερους χώρους. Και συνέχισε: "Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούν να περισώσουν τα ελάχιστα δάση που έχουν απομείνει και να ανατρέψουν τα σχέδια του υπουργείου".

Για κλιμάκωση του αγώνα και δυναμικότερες κινητοποιήσεις μίλησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Υμηττό, Αν. Γκιζιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ