Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποικιλότροπη στήριξη στην κυβέρνηση

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωνε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του, λέγοντας ότι "εμείς προσφέρουμε κάτι περισσότερο από συναίνεση, δείχνουμε στην κυβέρνηση το στόχο και λέμε τι πρέπει να κάνει". Το διάστημα που ακολούθησε, ο Κ. Καραμανλής φροντίζει να κινείται με θρησκευτική ευλάβεια πάνω σε αυτή τη γραμμή. Στηρίζει, ποικιλοτρόπως, την κυβέρνηση στον "ιερό" και προπάντων "εθνικό" στόχο που έχει αναλάβει να βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ το 2001. Τη γραμμή αυτή επιχειρεί να την κάνει "κτήμα" και των στελεχών του κόμματος και γι' αυτό στην περιοδεία του σε νομούς της Μακεδονίας δε δίστασε να το καταστήσει σαφές: "Υπεύθυνα δηλώνω ενώπιόν σας ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση, για να μπορέσει να φθάσει το στόχο της" τους επόμενους 18 μήνες. Είναι ευνόητο ότι το "όχι στην κυβέρνηση" προστέθηκε μόνο και μόνο για να μπορέσει να πείσει και παρασύρει στη γραμμή της πολιτικής συναίνεσης και στήριξης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, αλλά και γιατί η θέση αντιπολίτευσης του κόμματός του δεν επιτρέπει την ανοιχτή ομολογία στήριξης.

Η ομιλία του την περασμένη Τρίτη στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την ΟΝΕ αποτέλεσε ένα χειροπιαστό παράδειγμα για τη βοήθεια που προσφέρει στην κυβέρνηση. Σε δύο άξονες κινήθηκε η βοήθεια που πρόσφερε. Πρώτο: Ασύστολη κινδυνολογία για τις "καταστροφικές" συνέπειες από τη μη ένταξη της χώρας στην "πρώτη ζώνη" του Ευρώ, ακριβώς για να διευκολύνει να "τρέξει" πιο εύκολα η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Ποιους "κινδύνους" διατρέχει η χώρα επειδή δεν μπήκε στους "11", σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ; Η χώρα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί, να μειωθεί η επιρροή της στις αποφάσεις της ΕΕ, να ενταθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, να γίνει πιο ευάλωτη στις διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Αναπαράγει, δηλαδή, με άλλα λόγια την κυβερνητική προπαγάνδα.

Δεύτερο: Εκφραση "έντονης ανησυχίας" μήπως δε θα προλάβουμε να μπούμε στην ΟΝΕ το 2001. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, πρέπει στους επόμενους 18 μήνες να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στις Βρυξέλλες με την υποτίμηση της δραχμής και την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Διευκόλυνση του κυβερνητικού έργου

Γενικότερα, όμως η βοήθεια της ΝΔ προς τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη, εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Κατ' αρχήν, σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και προπαγάνδας καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές ως τις πιο φιλολαϊκές και τις μόνες που υπηρετούν το "εθνικό συμφέρον". Ετσι, οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, το ξεπούλημα των τραπεζών, της "Ολυμπιακής", κ.ο.κ., το γκρέμισμα κάθε τι που ανήκει στο κράτος και η παράδοσή του άνευ όρων στους ιδιώτες, εμφανίζονται ως η μαγική λύση που θα εξαλείψει όλα τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων! Παράλληλα, αναλαμβάνει να εκφράσει αυθεντικά και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΕΒ και στο πλαίσιο αυτό ζητά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την αναθεώρηση του φορολογικού ώστε να δίνονται επιπλέον "κίνητρα" στο κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, κ.ο.κ. Συμβάλει έτσι, από την πλευρά της, ώστε να γίνει πιο "ελκυστική" και να εμφανίζεται ως αποδεκτή από μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δεύτερο, υποβοηθά την κυβερνητική προπαγάνδα περί "μονόδρομου", επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι "εθνικός στόχος" που μπαίνει πάνω από όλα.

Παράλληλα, δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά προχωρά στην πράξη με την αποκήρυξη και υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων στην Ιονική, όπου όχι μόνο "ευλόγησε" την επέμβαση των ΜΑΤ και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποίησε και τα ερείσματα που διαθέτει στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υποβοηθηθεί η επιχείρηση ξεπουλήματος.

Συμπέρασμα; Το έχει πει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής: "Η κυβέρνηση απολαμβάνει ενός εξαιρετικού προνομίου: η αντιπολίτευση να διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της, και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτό. Μια αντιπολίτευση που κάνει μεν κριτική, αλλά σπρώχνει στη σωστή κατεύθυνση. Δε λέμε "μην κάνετε αποκρατικοποιήσεις", λέμε "και λίγες κάνετε και αργά τις κάνετε και άτσαλες τις κάνετε. Μια άλλη κυβέρνηση θα είχε φτερά και θα πέταγε"!. Δυστυχώς, όμως, για την ηγεσία της ΝΔ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζει, δηλαδή του καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης Σημίτη. Ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει και κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην επαρχία, αλλά και μέσω των γκάλοπ που έχει στη διάθεσή του. Θα το επαληθεύσει και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές... Ο λαός πρέπει να του γυρίσει την πλάτη όπως και στην κυβέρνηση και θα το κάνει με την οργανωμένη δική του δράση, στο δικό του μέτωπο πάλης, μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, με την ενίσχυση της πολιτικής που παλεύει για την προώθηση των δικών του συμφερόντων.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ