Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φορορυθμίσεις και οι εκλογές

Το κακό παράγινε. Η κυβέρνηση Σημίτη, που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί τη φορομπηχτική της πολιτική στα πλατιά λαϊκά στρώματα, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, κάνει ό,τι μπορεί - όπως και όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας - για να γίνουν και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι - φοροφυγάδες και φοροκλέφτες.

Δεν είναι σχήμα λόγου. Πρόκειται για μια αλήθεια, την οποία φροντίζουν να μας τη θυμίζουν και να την επιβεβαιώνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών. Και το επιβεβαιώνουν με τις δεκάδες αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες "ρυθμίζονται οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις"... Ολες οι μέχρι σήμερα πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνόδευαν την απόφαση της κυβέρνησής τους για ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με τις εξής δηλώσεις - σχόλια: Πρώτον, ότι με το "αυτόματο κλείσιμο" των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες από ελέγχους παλιών υποθέσεων και θα μπορέσουν έτσι να κάνουν πιο συστηματικό και αποτελεσματικό έλεγχο στις τρέχουσες φορολογικές υποθέσεις.

Δεύτερον, ομολογούσαν ότι με τις ρυθμίσεις ευνοούνται οι φοροφυγάδες και τιμωρούνται οι ειλικρινείς φορολογούμενοι.

Τρίτον, διαβεβαίωναν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων "είναι η τελευταία" και πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κάνει νέα ρύθμιση ή να παρατείνει τις προθεσμίες της υφιστάμενης, γιατί δε θέλει να καλλιεργεί τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή.

Δεν περνούσαν παρά 1, 2 ή το πολύ 4 χρόνια - και συνήθως κοντά σε κάποια προεκλογική περίοδο (δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές) οι κυβερνώντες έβρισκαν πάντα κάποια δικαιολογία, για να αυτοδιαψευστούν. Οπως αυτοδιαψεύστηκε και η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που πριν μια βδομάδα ανακοίνωσε (λίγους μήνες πριν τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων) πως θα ενεργοποίησει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ζητήσουν το αυτόματο κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 1987-1997.

Η ρύθμιση αυτή - όπως και όλες οι ρυθμίσεις για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που έγιναν μέχρι σήμερα και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ - κινούνταν στον αστερισμό του "πληρώστε και σώστε"! Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καλούσε τόσο τους φοροφυγάδες όσο και τους ειλικρινείς φορολογούμενους σε μια ιδιότυπη συναλλαγή - αλισβερίσι, το στίγμα του οποίου ήταν το εξής: Οι φορολογούμενοι που θα δεχτούν να πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό φόρου από εκείνο που είχαν πληρώσει με την κατάθεση της δήλωσης στην εφορία θα πάρουν σαν αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση της εφορίας, που θα "κάνει τα στραβά μάτια" σε τυχόν παραβάσεις φοροδιαφυγής και θα βάλει οριστικά το φορολογικό φάκελο στο αρχείο, χωρίς έλεγχο, ενώ όσοι δε δεχτούν να πληρώσουν, θα περάσουν από το κόσκινο των ελεγκτών της εφορίας...

Με τις αλλεπάλληλες φορολογικές ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή:

  • Εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων, από μερίδα φοροφυγάδων και φοροκλεφτών, που εκτιμούσαν (ανεξαρτήτως αν ήταν σωστή ή λάθος εκτίμηση) ότι εξαγοράζοντας την αρχειοθέτηση των παλιών εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, βγαίνουν κερδισμένοι.
  • Εξανάγκαζαν και εξαναγκάζουν μερίδα ειλικρινών φορολογούμενων να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο, ώστε να αρχειοθετηθούν οι εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις (και άρα να δεχτούν ότι είναι φοροφυγάδες και φοροκλέφτες) κάτω από το φόβο ότι αν θέλει η εφορία να σου βρει κάτι, θα σου βρει...
  • Εδιναν και δίνουν πιστοποιητικό φορολογικής νομιμοφροσύνης σε έναν αριθμό μεγαλοφοροφυγάδων και φοροκλεφτών, οι οποίοι - με την πληρωμή ενός συμβολικού ποσού φόρου σε σχέση με όσα είχαν ωφεληθεί από τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή - εξαγόραζαν την αρχειοθέτηση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων και εμφανίζονταν στην κοινωνία σαν άσπιλοι και αμόλυντοι...
  • Οδηγούσαν και οδηγούν πολλούς από φορολογούμενος φοροφυγάδες και φοροκλέφτες να μη συμβιβάζονται με την εξαγορά της φορολογικής ασυλίας για φοροπαραβάσεις του παρελθόντος, επειδή την έβρισκαν "ακριβή" και επειδή εκτιμούσαν - σωστά - ότι θα έρθει κάποιος άλλος υπουργός Οικονομικών και θα εξαγγείλει νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
  • Οδηγούσαν και οδηγούν, πολλούς ειλικρινείς φορολογούμενους, να επιδοθούν στο σπορ της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής - και να μην τους αποκαλούν οι "ξύπνιοι φοροφυγάδες" "φοροβλάκες" - γνωρίζοντας πως αν κάποτε θελήσουν να αποκτήσουν πιστοποιητικό φορολογικής ευσυνειδησίας, θα μπορούν να το αποκτήσουν, καθώς οι ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων δεν έχουν τέλος...

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ