Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 67
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΑΚ - ΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ώρα της γενικευμένης αντεπίθεσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Ιούνη, η Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκεπλούσιος προβληματισμός γύρω από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τη δουλιά στα πρωτοβάθμια Σωματεία και το συντονισμό των αγώνων. Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, ωστόσο από τις τοποθετήσεις φάνηκε ότι οι αντιπρόσωποι δεν κυριαρχούνται από απαισιοδοξία, αλλά από αποφασιστικότητα για την υπέρβαση αυτών των δυσκολιών, με ακούραστη καθημερινή δουλιά.

Στην εισήγηση της απερχόμενης Τοπικής Επιτροπής, που παρουσίασε ο Θόδωρος Κυριακίδης,τονίζεται ότι "τα χρόνια που πέρασαν ήταν καθοριστικά για τη δουλιά της παράταξης, στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στο βασικό καθήκον της συσπείρωσης των ταξικών δυνάμεων, στο ανέβασμα των αγώνων, στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων".Η εισήγηση κρίνει "ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρχε σωστός προσανατολισμός για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Η προσπάθεια της Παράταξης είχε θετικά αποτελέσματα και έπαιξε σημαντικό ρόλο μέσα στους εργαζόμενους στην αποκάλυψη των αιτιών και των υπεύθυνων της σημερινής κατάστασης. Αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο η αυτοτελής ιδεολογική - πολιτική και συνδικαλιστική δουλιά της Παράταξης ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των Σωματείων για την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" στην πόλη μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα αποτελεί το βασικό κρίκο της προπαγάνδας της κυβέρνησης για την εξαπάτηση των εργαζομένων".

Επισημαίνεται ακόμη ότι "η προβολή του ταξικού αγωνιστικού πλαισίου στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ ήταν ένα μέρος της δουλιάς της παράταξης για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τη λογική των παρατάξεων, που έχουν την πλειοψηφία στα παραπάνω όργανα και τη συσπείρωσή τους γύρω από την ΕΣΑΚ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η δουλιά που έγινε στα πρωτοβάθμια σωματεία, με τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής, έδειξε ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους στη συσπείρωση της εργατικής τάξης της πόλης και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης αγωνιστικού μετώπου".

Μιλώντας στη Συνδιάσκεψη ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση πηγάζει από τη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται η Εργατική Τάξη. "Πρέπει να γνωρίζουμε", τόνισε "το χαρακτήρα της επίθεσης για να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Στη γενικευμένη επίθεση απαντάμε με γενικευμένη αντεπίθεση, που σημαίνει επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, κοινή δράση", επισήμανε ο Γιώργος Μαυρίκος.

Συνέχισε, σημειώνοντας ότι "στα τρία χρόνια που πέρασαν επιβεβαιώθηκε η θέση μας για την αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης από τη μια και η γραμμή του αγώνα από την άλλη. Αυτή η αντιπαράθεση είναι σήμερα πιο διακριτή και πιο αντιληπτή από κάθε άλλη φορά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ