Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών ενταγμένος ο ΟΤΕ

Στους χώρους εργασίας του προσωπικού Πληροφορικής του ΟΤΕ, μετά από πρόσκληση του σωματείου, περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Ο ΟΤΕ έχει ενταχθεί στο μεγάλο, πονηρό, ύποπτο, αλλά και πολιτικά βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών, με στόχο τον έλεγχο των Βαλκανίων από δυνάμεις πολύ μακριά από την Ελλάδα, όπως είναι οι ΗΠΑ". Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στους χώρους εργασίας του προσωπικού Πληροφορικής του ΟΤΕ, όπου μετά από πρόσκληση του σωματείου ενημερώθηκε για την πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία. "Θα πρέπει να πιέσουμε και εμείς και εσείς και η κοινωνία", στη φράση αυτή του συνδικαλιστή προς την Αλέκα Παπαρήγα συμπυκνώνεται και η βαθύτερη αγωνία των εργαζομένων στην πληροφορική, όχι μόνο για τη θέση τους, αλλά και για το μέλλον του ίδιου του Οργανισμού, ως δημόσιας επιχείρησης, που μπορεί να συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Σχολιάζοντας η Αλέκα Παπαρήγα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι από τη στιγμή που ο ΟΤΕ θα μπει στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, τότε δε θα υπάρχει κανένας εθνικός έλεγχος, και αυτό - σημείωσε - δεν είναι άποψη δική μας, αλλά τη συμμερίζονται και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο - συνέχισε - χάνεται και ο παραμικρός μοχλός παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά με τις επενδύσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, και με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα, αναρωτήθηκε αν για κάποιο υποτιθέμενο κέρδος αξίζει τον κόπο να πηγαίνουν χρήματα για εξαγορές, αντί αυτά τα κεφάλαια να πηγαίνουν για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Εχει μετρηθεί, έχει υπολογιστεί η επένδυση; Χρειάζονται αυτές οι εξαγορές ή εντάσσονται στο παιχνίδι των Βαλκανίων; Γι' αυτά τα ερωτήματα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Ολες αυτές οι αγορές δεν είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής ανάπτυξης του ΟΤΕ και συσσώρευσης κεφαλαίων, αλλά κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των διάφορων πολυεθνικών και στην προοπτική εισαγωγής του στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Γι' αυτό δεν είμαστε αισιόδοξοι, αν τελικά θα μιλάμε για έναν ελληνικό ΟΤΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: "Ενας από τους βασικούς σκοπούς της επίσκεψής μας είναι να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία για το πού πάει ο ΟΤΕ, πώς αναπτύσσονται όλοι οι τομείς, πώς κυρίως αξιοποιείται το εργατικό, το επιστημονικό του δυναμικό, διότι ο ΟΤΕ δεν είναι μόνο μηχανήματα, είναι κυρίως το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής.

Τελικά σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ. Να υποβάλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το ποιο είναι το μέλλον του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι έχουμε μια εκτίμηση ότι έχει ενταχθεί στο μεγάλο, πονηρό, ύποπτο, αλλά και πολιτικά βρώμικο παιχνίδι των αγοραπωλησιών, με στόχο τον έλεγχο των Βαλκανίων από δυνάμεις πολύ μακριά από την Ελλάδα, όπως είναι οι ΗΠΑ. Μας ενδιαφέρει, όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ και ο γενικός διευθυντής να μας πει ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη του ΟΤΕ και για το ρόλο του κατ' αρχήν μέσα στην Ελλάδα. Οταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, τότε θα βγούμε με πιο συγκεκριμένες θέσεις και θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους".

Την ανησυχία του για την πορεία του ΟΤΕ, που η τρίτη μετοχοποίησή του συνδέεται και με την ύπαρξη του λεγόμενου στρατηγικού επενδυτή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΣΕΠ - ΟΤΕ, Κώστας Κραββαρίτης,ο οποίος μίλησε και για τους κινδύνους που εγκυμονούν ακόμα και για την εθνική ασφάλεια, λόγω της φύσης της επιχείρησης. Αναφερόμενος στον τομέα της πληροφορικής και στη συσσωρευμένη πείρα των εργαζομένων, σ' αυτή που μπορεί ν' αξιοποιηθεί, είπε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού αν και το θέμα του εκσυγχρονισμού της τέθηκε από το 1993, μόλις το 1998 έγιναν κάποια βήματα. Ομως - όπως υπογράμμισε - 6.500 τεχνικοί κινδυνεύουν ν' απαξιωθούν, γιατί οι προμήθειες γίνονται "με το κλειδί στο χέρι", χωρίς να παράγεται τεχνογνωσία για τον Οργανισμό....

Τον κίνδυνο να μειωθούν δραματικά τα έσοδα του Οργανισμού τα επόμενα χρόνια υπογράμμισαν άλλοι συνδικαλιστές και συνέδεσαν αυτή την εξέλιξη τόσο με την απελευθέρωση της βασικής τηλεφωνίας, αλλά και με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στις επενδύσεις των νέων υπηρεσιών. "Είμαστε ικανοί να δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης, σημείωσαν με έμφαση - όσο όμως δεν αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, όχι μόνο ο Οργανισμός, αλλά και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην περιθωριοποίηση".

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Δ. Μωράτη, διευθυντή της υπηρεσίας Διεύθυνση Πληροφορικών Συστημάτων Διοίκησης, ο οποίος της έθεσε το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για αποσταθεροποίηση της αντιδραστικής πολιτικής (1999-06-03 00:00:00.0)
Τεράστια ερωτηματικά για το μέλλον του ΟΤΕ (1998-12-11 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να παρεμποδίσουν το ξεπούλημα (1998-06-12 00:00:00.0)
Στον ΟΤΕ η Αλέκα Παπαρήγα (1998-06-07 00:00:00.0)
Υπονομεύεται η λειτουργία των κοινωφελών οργανισμών στο Ηράκλειο (1998-03-07 00:00:00.0)
Θολό τοπίο για επενδύσεις και προγραμματικές (1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ