Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ενημέρωση για την ψηφιακή
  • Πανεπιστημιακοί του ΕΜΠ παρουσίασαν στην επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής τις τεχνικές πτυχές του θέματος της ψηφιακής τηλεόρασης
  • Σουηδικός δορυφόρος εκπέμπει στη θέση που "δικαιούται" η Ελλάδα

Για τις τεχνικές πτυχές του θέματος της Ψηφιακής Τηλεόρασης ενημέρωσαν χτες την επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής πανεπιστημιακοί και συνεργάτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μήτρου, είπε ότι αυτό που φέρνει η ψηφιακή σε σχέση με τη σημερινή τηλεόραση, είναι καλύτερη ποιότητα σήματος, μεγαλύτερη χωρητικότητα προγραμμάτων, μεγαλύτερη προστασία του τηλεθεατή και νέες υπηρεσίες όπως οι τηλεαγορές. Χαρακτηριστικά για τη χωρητικότητα είπε, ότι σε μία συχνότητα όπου σήμερα εκπέμπει ένα κανάλι, θα μπορεί πλέον να φιλοξενείται ή μία συχνότητα ψηφιακής υψηλής ευκρίνειας, ή τέσσερις αυξημένης ευκρίνειας ή οκτώ αναλογικές (όπως είναι οι σημερινές).

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ Ι. Αγγελόπουλος, με τη σειρά του ανέφερε, ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα διάφορα κονσόρτσιουμ έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο χρησιμοποιώντας και μέσα που αποκλείουν μελλοντικούς ανταγωνιστές επειδή τα λεφτά που παίζονται στην υπόθεση είναι αρκετά. Είπε δε ότι με εξαίρεση τη Γαλλία και την Αγγλία, στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τους όρους λειτουργίας της ψηφιακής.

Ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου με έναν αποκωδικοποιητή να μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε όλα τα προσφερόμενα προγράμματα ενώ εξέφρασε φόβους για τη μονοπωλιακή κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί στον χώρο.

Ενδιαφέρον παρουσίασε το κομμάτι που αφορά τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούνται οι οποίες πλέον λόγω των δορυφόρων που θα λειτουργούν, αποτελούν παγκόσμια περιουσία και όχι εθνική. Είπαν ότι κοντεύει πλέον να κορεστεί ο εναέριος χώρος από τη λειτουργία αρκετών δορυφόρων, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να εκπέμπει μέχρι και 800 κανάλια!

Χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού που υπάρχει, είναι και το γεγονός ότι τη "θέση" που δικαιούται η Ελλάδα για τη λειτουργία δορυφόρου την έχει καταλάβει με δικό της η Σουηδία τον οποίο και θα διατηρεί για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αδυνατεί να στείλει δορυφόρο.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο τζίρος από την πώληση των αποκωδικοποιητών, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ψηφιακής, θα φτάσει τα 10 δισ. δρχ. ενώ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη λεγόμενη δυνατότητα ελεύθερων επιλογών τονίζοντας ότι όποιος ελέγχει τα προγράμματα, όπως οι ιδιοκτήτες, ελέγχει και καθορίζει και τις επιλογές.

Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης θα απασχολήσει σήμερα και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώπιον της οποίας κλήθηκαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, του ΟΤΕ κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ