Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με συστάσεις για λιτότητα χωρίς τέλος στο Κάρντιφ

Οι "δεκαπέντε" συζητούν για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, την "Ατζέντα 2000" και τη διεύρυνση. Πιέσεις για άρση του ελληνικού "βέτο" στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία

Σύνοδος "χαμηλών προσδοκιών" μπορεί να χαρακτηριστεί η Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις 15 και 16 Ιούνη στην πόλη Κάρντιφ της Βρετανίας. Σημαντικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν και τα περισσότερα από τα θέματα που θα συζητηθούν παραπέμπονται για τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ομως, για την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, το διήμερο στο Κάρντιφ θα είναι "δύσκολο". Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι πιέσεις για την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων θα απασχολήσουν τους "δεκαπέντε", έστω και στο περιθώριο της Συνόδου.

Εχοντας προσδιορίσει την πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Μάη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ασχοληθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη με το σχέδιο της "Ατζέντας 2000" και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στα πλαίσια της Συνόδου, έχει προσκληθεί στο Κάρντιφ ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Συνέχιση λιτότητας

Βέβαια, η Σύνοδος δεν είναι άνευ οικονομικού ενδιαφέροντος, αφού οι "δεκαπέντε" θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής των χωρών - μελών για το επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά και ειδικότερα για την Ελλάδα, αναμένεται η έγκριση της έκθεσης που συνιστά στην κυβέρνηση να συνεχίσει και να σκληρύνει την πολιτική της λιτότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των τραπεζών, να προχωρήσει ταχύτατα στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικά, μάλιστα, για την Ελλάδα, θα υπάρχει η πρόσθετη υπόμνηση για το ύψος τους ελλείμματος και η προειδοποίηση ότι, αν δε μειωθεί, τότε θα υπάρξουν ποινές οικονομικού χαρακτήρα.

Γερμανικές αντιρρήσεις

Οσον αφορά στην "Ατζέντα 2000", οι διαφωνίες εντοπίζονται στην αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ειδικά για το δεύτερο θέμα, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την όλη διαδικασία, αν δε γίνει δεκτό το αίτημά της για μείωση της γερμανικής εισφοράς. Από το ύψος της γερμανικής εισφοράς, θα κριθεί το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια και επομένως οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε κοινοτικό επίπεδο. Το κρισιμότερο πρόβλημα είναι βεβαίως τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής, που θα βοηθήσει, εννοείται, τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες. Οι Γερμανοί, λοιπόν, και μαζί μ' αυτούς οι Ολλανδοί και άλλοι υποστηρίζουν ότι τελείωσε η εποχή της ενίσχυσης των φτωχότερων χωρών και επομένως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των ταμείων εις βάρος των δικών τους συμφερόντων.

Το "χαρτί" του κ. Κολ

Πίσω απ' αυτήν την παρελκυστική τακτική της γερμανικής κυβέρνησης, όλοι διαβλέπουν την πρόθεση να παραπεμφθεί το θέμα για μετά το Σεπτέμβρη, οπότε θα έχουμε και τις εκλογές στη Γερμανία. Ο Χ. Κολ που δέχτηκε πυκνά πυρά για τις θέσεις του σχετικά με την ΟΝΕ κατηγορήθηκε ότι αποδυνάμωσε τη θέση της γερμανικής οικονομίας και του μάρκου προς όφελος του ΕΥΡΩ. Τώρα, ο Γερμανός Καγκελάριος παίζει το τελευταίο "χαρτί" του και με την απαίτηση για μείωση της γερμανικής συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό θέλει να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής των συμφερόντων της Γερμανών εργαζομένων.

Ούτως ή άλλως, η συζήτηση γι' αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να λήξει ούτε το δεύτερο εξάμηνο του '98, όταν στην προεδρία θα βρίσκεται η Αυστρία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη του '99, όταν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρίσκεται η Γερμανία. Εξάλλου, αυτή είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη για τη διεύρυνση, αφού απ' αυτή θα κερδίσει, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

Κυβερνητική σύσκεψη

Σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθώς και του υπουργού Τύπου πραγματοποιήθηκε χτες, με θέμα, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ. Στη σύσκεψη, πρωθυπουργός και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμενόταν να εξετάσουν την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο και κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με τα Ελληνοτουρκικά, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις για την άρση του ελληνικού "βέτο" από τους "14" εταίρους.

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τη βρετανική πρωτεύουσα, πριν από την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία, προσκαλεσμένος του Τ. Μπλερ, σε μια "κοινωνικού χαρακτήρα επαφή", όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση... Σε μια "κοινωνική επαφή", που θεωρείται σίγουρο, πάντως, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας στον συνομιλητή του, Κ. Σημίτη, απουσία, βεβαίως, του Θ. Πάγκαλου. Γεγονός, που, ως γνωστόν, καθόλου δεν ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών και το οποίο δεν αποκλείεται να έθιξε στη χτεσινή σύσκεψη...

Υπενθυμίζεται ότι οι "14" έδωσαν δείγμα γραφής, όταν, πριν από ένα μήνα, στα πλαίσια του συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων, αποφάσισαν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να καλέσουν την Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε την πρόσκληση, επιδιώκοντας την ανατροπή της απόφασης του Λουξεμβούργου, αξιοποιώντας βεβαίως και τις γνωστές θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας σε "πακέτο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ