Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Προειδοποιεί" ο Ραούφ Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Ραούφ Ντενκτάς προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση, τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 μεταφερθούν και εγκατασταθούν στην Κύπρο, τότε το Κυπριακό πρέπει να θεωρείται μια για πάντα κλειστό. Με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, επιχειρείται η διασάλευση της ισορροπίας στην περιοχή και η κάθοδος της Ρωσίας στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, όλοι θα πρέπει να ενεργήσουμε κατάλληλα για αναχαίτιση της κατάστασης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τουρκία, όπου βρίσκεται, είπε ότι δεν περιμένει πόλεμο στην Κύπρο και ότι δεν πιστεύει πως θα εγκατασταθούν στο νησί οι S - 300, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, κάτι τέτοιο είναι παραφροσύνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες απειλές του Ντενκτάς και επικαλέστηκε την προχτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την ομόφωνη απόφασή του, όπως το θέμα των πυραύλων, λόγω της φύσης του, πρέπει να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Οπως έγινε γνωστό, το Εθνικό Συμβούλιο υιοθέτησε εισήγηση, όπως η μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο αναβληθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε αμερικανική εφημερίδα, στην οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ντενκτάς υπέβαλε αξιώσεις για θέματα τα οποία πρέπει να τεθούν στη διάρκεια των συνομιλιών, είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε παγοποίηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, θα ζητήσει από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να διευκρινίσει τις σχετικές δηλώσεις του και θα συζητηθεί το θέμα σε συνάντηση του προεδρικού απεσταλμένου με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι η Λευκωσία αναμένει ότι στο ψήφισμα που θα εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, θα επαναβεβαιώνεται η προσήλωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα ζητείται η συνέχιση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κορντοβέζ αναμένεται στην Κύπρο αρχές του Ιούλη, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ