Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εκτός νόμου" και η απεργία της ΓΣΕΕ!

Με μια πρωτοφανή απόφαση που ουσιαστικά θέτει υπό αίρεση το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, αποφαίνεται ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να κηρύσσει απεργία σε μεμονωμένες επιχειρήσεις!

Αρωγός του ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας και στήριγμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, έγινε γι' άλλη μια φορά χτες η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη, που κήρυξε παράνομη και την απεργία που αποφάσισε η ίδια η ΓΣΕΕ στην Ιονική, και μάλιστα με ένα πρωτοφανές και εντελώς αστήρικτο νομικά σκεπτικόπου αφαιρεί ουσιαστικά από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση το δικαίωμα να αποφασίζει και να καλύπτει απεργιακές κινητοποιήσεις σε επιμέρους εργασιακούς χώρους!

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας,με μια απόφαση που θέτει ουσιαστικά υπό απαγόρευση στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα, προβάλλει στην απόφασή του τον καινοφανή ισχυρισμό: Η ΓΣΕΕ "ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δε δικαιούται στην κήρυξη απεργίας σε μια μεμονωμένη επιχείρηση, όπως είναι η ενάγουσα (Ιονική), παρά μόνο γενικότερης απεργίας μέσα στη γεωγραφική της περιφέρεια (!), στους κλάδους και στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που καλύπτει"!Επιπλέον, αναφέρει πως "δεν αποδεικνύεται ότι η πραγματοποίηση της πιο πάνω απεργίας λήφθηκε μετά από νομότυπη απόφαση στου ΔΣ της ΓΣΕΕ"... Υιοθετεί δε τις προφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας ότι "δεν έγινε έγκαιρη γνωστοποίηση των αιτημάτων και των λόγων της απεργίας στην ενάγουσα και στα αρμόδια υπουργεία τέσσερις πλήρεις μέρες πριν από την κήρυξή της", όταν τα αιτήματα της απεργίας είναι γνωστά από τις αρχές του Μάη. Και, φυσικά, δεν παραλείπει να μνημονεύσει τις δύο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν κηρύξει το σωματείο των εργαζομένων της Ιονικής και η ΟΤΟΕ, προκειμένου να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι... παρανόμησε η ΓΣΕΕ που δεν τις έλαβε υπόψη, αλλά "προέβη, με τη σειρά της, στην κήρυξη αυτής της απεργίας με το ίδιο βασικό αίτημα, δηλαδή τη μη πώληση της ενάγουσας Τράπεζας, έστω και με διαφορετική λεκτική διατύπωση, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το περιεχόμενο των εν λόγω αποφάσεων"..!Το δικαστήριο "διατάσσει", τέλος, ξανά "τη διακοπή της απεργίας, απαγορεύει στο μέλλον την πραγματοποίηση άλλης απεργίας με την ίδια μορφή και προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των ίδιων αιτημάτων και απειλεί σε βάρος κάθε εναγόμενου χρηματική ποινή 500.000 δρχ. για την περίπτωση παράβασης της καταψηφιστικής διάταξης της παρούσας"...

Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνομοσπονδία δικάστηκε "ερήμην", αφού με απόφασή της, αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μία δίκη με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα και κάλεσε την κυβέρνηση να ψάξει αλλού για κομπάρσους στα προκάτ αντεργατικά, αντιδημοκρατικά της σενάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και τέταρτη αγωγή! (1998-06-12 00:00:00.0)
Η λύση στη συνέχιση και στην αλληλεγγύη (1998-06-10 00:00:00.0)
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο αύριο (1998-06-10 00:00:00.0)
Στο κενό οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις (1998-06-05 00:00:00.0)
Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΟΤΟΕ (1998-06-05 00:00:00.0)
Αποφασίζουμε και διατάσσουμε... (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ