Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Σημαντική νίκη των απεργών

ΟΣΛΟ.-

Στους χαλεπούς - πολιτικά και όχι μόνο - καιρούς η είδηση μιας νίκης των απεργών μπορεί πλέον να προκαλεί όλη την γκάμα των αισθημάτων και των σκέψεων.

Ο λόγος για τη νικηφόρα λήξη της απεργίας περίπου 10.000 εργαζόμενων στα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, μάλιστα με το "ανήκουστο", ρεκόρ όπως το χαρακτηρίζει το πρακτορείο AP, αύξησης των μισθών τους μέχρι και 13,7%. Η απεργία ξεκίνησε στις 14 του Μάη και είχε προκαλέσει χάος στις μαζικές μεταφορές, αφού οι οδηγοί "αρνήθηκαν" να υποχωρήσουν μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που ήταν η εξομοίωση του μισθολογίου με τους εργαζόμενους σε παρεμφερείς χώρους. Οι διαπραγματεύσεις του Συνδικάτου των εργαζομένων με την κυβέρνηση και την εργοδοσία κράτησαν όλο αυτό το διάστημα μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα, οπότε τελικά υπογράφτηκε νέα συμβολική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξήσεις από 8 έως 13,7%. "Είναι μία ιστορική συμφωνία" δήλωσε μετά την έξοδο από τις διαπραγματεύσεις ο ηγέτης του Συνδικάτου Περ Οστβολντ

Η νίκη αυτή των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες ενέπνευσε και τους "συναδέλφους τους" απεργούς στον υγειονομικό τομέα που αρνήθηκαν την κυβερνητική διαταγή να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Χιλιάδες νοσηλεύτριες και τεχνικό προσωπικό βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση από τις 28 του Μάη. Παρά την κυβερνητική διαταγή η απεργία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει απόφαση από το Κοινοβούλιο για να τη χαρακτηρίσει καταχρηστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ