Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική εμμονή στον αυταρχισμό
  • "Συντεχνία" κατά τον πρωθυπουργό οι κινητοποιούμενοι εκπαιδευτικοί, "παρανομούν και το κράτος αμύνεται", προσθέτει ο υφυπουργός Παιδείας
  • Απ. Τασούλας: Καρικατούρα διαγωνισμού, καταργούνται οι εργασιακές σχέσεις

Προκλητική εμφανίστηκε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση στο θέμα της κατάργησης της επετηρίδας και τόσο διά στόματος πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας έδειξε το γνωστό πρόσωπο του αυταρχισμού.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι οι αδιόριστοι που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά είναι "συντεχνία" και ισχυρίστηκε ότι "λαός δεν είναι οι λίγοι αναπληρωτές, γιατί η πλειοψηφία του λαού εκφράζεται μέσα από τη Βουλή". Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν είναι θέμα των καθηγητών αν θα γίνει "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", αλλά είναι θέμα της "αναδιοργάνωσης της παιδείας". Κατά τον πρωθυπουργό η επετηρίδα ήταν "αναχρονιστικός θεσμός", γιατί "δεν υπάρχει σε κανένα κράτος της Ευρώπης".

Ιδιαίτερα προκλητικός ο υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος, έκανε λόγο για το κράτος που "αμύνεται" κατά των αναπληρωτών, που με τις κινητοποιήσεις τους "παρανομούν". Είπε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπίσει το "κύρος της πολιτείας" και θα διασφαλίσει τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Το θέμα εκτός από τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Ερώτηση που σημειωτέον απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, αλλά ψευδώς είχαν πει στον βουλευτή ότι ο Κ. Σημίτης δε θα ήταν παρών χτες και έτσι αντ' αυτού απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας. Και αυτό, παρά το ότι ο πρωθυπουργός στράφηκε για μια ακόμη φορά κατά του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι "έχει γίνει ένα μέτωπο από το ΚΚΕ μέχρι και τη ΝΔ, για να ματαιωθεί η πολιτική σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας".

Ο Α. Τασούλας κατήγγειλε μεταξύ άλλων το στήσιμο των απεργοσπαστικών μηχανισμών για τη διενέργεια του διαγωνισμού παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι με όλα τα παραπάνω χτυπιούνται οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και οι αναπληρωτές αποστερούνται του δικαιώματος στην εργασία. Ζήτησε δε την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μέσα από την επετηρίδα.

Σχολιάζοντας δε τα όσα είπαν οι πρωθυπουργός και υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι εάν και όπως γίνει ο διαγωνισμός πώς θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί, όταν ούτε καν επιτηρητές δε δέχτηκαν να μπουν. Υπογράμμισε δε ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τη δήθεν αξιολόγηση που επικαλείται η κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σταματήσει την αναστάτωση που προκάλεσε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με την καρικατούρα διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Με αριθμητικές αλχημείες ο υφυπουργός Παιδείας προσπάθησε να αποδείξει ότι γίνονται μαζικοί διορισμοί (35.000 θα γίνουν τα επόμενα χρόνια είπε) και ισχυρίστηκε ότι οι αναπληρωτές θα απορροφηθούν. Είπε δε ότι η κατάργηση της επετηρίδας ήταν αίτημα "της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας" και επικαλούμενος τη συμμετοχή αναπληρωτών και αδιορίστων στον διαγωνισμό, είπε ότι οι κινητοποιήσεις στρέφονται κατά του δικαιώματος αυτών που θέλουν να "κριθούν αξιοκρατικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ