Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι αρχαιολογικοί χώροι σε χέρια εργολάβων

Σε συνάντηση γνωριμίας κάλεσε χτες τον Τύπο η Ανώνυμη Εταιρεία για την Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Επρόκειτο για επινόηση... των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναθέσεις και εργολαβίες για πολλές δεκαετίες...

Θα διαχειριστεί 150 δισ. και από τα χέρια της θα περάσουν εκτός από τις 6, βασικές μελέτες του ΥΠΠΟ και τη μία του ΥΠΕΧΩΔΕ κι άλλες 60 για επιμέρους έργα. Ο πρόεδρος Γιάννης Καλαντίδης, αφιχθείς από το πρωθυπουργικό γραφείο, είπε ότι θα ζητούνται οι απαραίτητες άδειες των αρμόδιων συμβουλίων (ΚΑΣ κ.ά.) αλλά προσπάθησε να προκαταλάβει την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού επί της γνωμοδότησης του ΚΑΣ για τις έξι προμελέτες της ενοποίησης, λέγοντας"ο υπουργός ακόμα δεν υπέγραψε", αφού υπενθύμισε ότι το ΚΑΣ είχε σοβαρές αντιρρήσεις για τις προμελέτες.

Στο μεταξύ ο σχεδιασμός της εταιρίας ξεπερνάει το 2004 και εκτείνεται εντός και εκτός Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων. Αποφάσισε πάντως να μη χάσει καιρό περιμένοντας την οριστική μορφή των 6 μελετών, που θα είναι έτοιμες σε έξι περίπου μήνες και προχώρησε σε πρόγραμμα δράσης: στις 15 Ιουνίου θα προκηρυχτούν τρεις διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για διαμόρφωση των πλατειών Συντάγματος, Ομόνοιας, Μοναστηρακίου, συμπεριλαμβανομένων και των όψεων των γύρω κτιρίων. Επίσης, στις 15/7 θα προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πλατεία Κουμουνδούρου και στις 15/10 διαγωνισμός για διαμόρφωση ανοιχτού χώρου κοντά στον Κεραμεικό. Το ΔΣ συζητάει και παρεμβάσεις στο περιβάλλον του Δημόσιου Σήματος χωρίς να έχει καταλήξει σε αποφάσεις, αλλά θα είναι "ένα πολύ ακριβό πρόγραμμα" για τη διαμόρφωση κεντρικών οδών Αιόλου, Αθηνάς, Σταδίου, Μητροπόλεως και άλλων γύρω από αρχαιολογικούς χώρους). Οι τρεις εκπρόσωποι του ΥΠΠΟ στο ΔΣ (δύο αρχιτέκτονες και ένας αρχαιολόγος), της εταιρίας καλούνται να διασφαλίσουν τις αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέσα στη λαίλαπα εργολαβιών που θα ακολουθήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ