Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Επιστροφή στην πατρώα γη τους

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα,ζήτησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς,με σχετική Ερώτησή του.

Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής αναφέρει στην Ερώτηση ότι "σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα υπέστησαν πολλές και ανεπανόρθωτες βλάβες την περίοδο 1939 - 40 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου κατακρατούνται".Επισημαίνει ότι με τη χρήση αιχμηρών εργαλείων και ισχυρών χημικών ουσιών απογυμνώθηκαν τα αριστουργηματικά γλυπτά του Φειδία από την προστατευτική πατίνα που δημιουργείται πάνω στο μάρμαρο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτεθειμένα στις (σ. σ. όχι και ιδανικές... ) περιβαλλοντικές συνθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Τονίζει ιδιαιτέρως, ότι "επιπλέον το γεγονός αυτό απεκρύβη επιμελώς από τις αγγλικές αρχές, κατά παράβαση κάθε έννοιας επιστημονικής και ηθικής δεοντολογίας".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρογονική τους γη, για τη σωτηρία ενός κορυφαίου δημιουργήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση της ιστορικής νομιμότητας".Τέλος θέτει το Συμβούλιο προ των ευθυνών του, καλώντας το να τοποθετηθεί στο γεγονός ότι "η παράταση της κατακράτησης των μνημείων νομιμοποιεί τις πράξεις υφαρπαγής πολιτιστικών κειμηλίων και αντιβαίνει σε κάθε έννοια καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ των χωρών και στην αρχή του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών - μελών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ