Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΕΚΟ
Μπροστά με δυνατές οργανώσεις και την πείρα των αγώνων

"Στη δίνη του κυκλώνα" βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, αντιμετωπίζοντας τη γενικευμένη επίθεση για συνολικό ξεπούλημα της κρατικής δημόσιας περιουσίας και την επιχείρηση της εκ βάθρων ανατροπής και ξεθεμελιώματος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια για ενσωμάτωση και υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από την πολιτική του "κοινωνικού διαλόγου" και της συναίνεσης.

Μ' αυτή τη διαπίστωση και με την πείρα των αγώνων που αναπτύσσονται ενάντια σ' αυτή την καταστροφική πολιτική, οι κομμουνιστές των ΔΕΚΟ, οι αντιπρόσωποι στη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας των ΔΕΚΟ είχαν πολλά να επισημάνουν για τη δράση τους στους επιμέρους χώρους, για τη συμβολή και την πείρα από τη δράση της οργάνωσης όλο αυτό το διάστημα, που - όπως επισημάνθηκε - αποτελεί καλή βάση για την ένταση της δουλιάς, προκειμένου να αποκρουστεί η επίθεση από τους εργαζόμενους.

Εκείνο που, κατ' αρχάς, διαπιστώνεται είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποκαλύπτεται στους εργαζόμενους, όπως ξεσκεπάζεται η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αφοπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα και μαζί ο ρόλος των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ρόλος "Δούρειου Ιππου" στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να περάσει η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, τονίστηκε, οι εργαζόμενοι καλύτερα μπορούν να κρίνουν και να εκτιμήσουν τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, με τη "ζωντανή πείρα" των τελευταίων αγώνων, που, ουσιαστικά στο όνομα της ΟΝΕ, στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές κατά των εργαζομένων. Αντίθετα, το κύρος και η επιρροή του ΚΚΕ ανεβαίνουν όλο και περισσότερο καθώς επιβεβαιώνονται οι θέσεις του, επαληθεύονται οι εκτιμήσεις του για την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΟΝΕ, ενώ εκτιμάται η συνεπής στάση του Κόμματος για τη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκουν απήχηση ευρύτερα και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, τώρα.

Μεγάλα τα περιθώρια

Φυσικά οι εξελίξεις αυτές, όσον αφορά τους εργαζόμενους, δεν είναι συνέπεια μόνο της ακραίας αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και αποτέλεσμα της δουλιάς των κομμουνιστών και των οργανώσεων του Κόμματος στους χώρους αυτούς. Οπως διαπίστωσαν οι σύντροφοι αντιπρόσωποι στη συνδιάσκεψη, η Αχτίδα, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς και τη λειτουργία των μηχανισμών ρουσφετιού, της καλλιέργειας κλίματος μοιρολατρίας και συμβιβασμού, έκανε μικρά μεν, αλλά θετικά βήματα στη δράση της. Στον οργανωτικό και ιδεολογικό τομέα, κάνοντας ένα ουσιαστικό πολιτικό άνοιγμα, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε ότι παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα οι κομμουνιστές έδωσαν μικρές και μεγάλες μάχες - καθοριστικές σ' ορισμένες περιπτώσεις. Η πείρα αυτών των αγώνων αποδείχνει, στην πράξη, πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανάπτυξη των αγώνων κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που αποδοκιμάζονται καθαρά και απορρίπτεται και η γραμμή της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη.

Ομως, ως ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο επισημάνθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα σωματεία του χώρου των ΔΕΚΟ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που δυσκολεύουν την ανάπτυξη των αγώνων. Για το λόγο αυτό, σημειώθηκε, η δράση των κομμουνιστών "από τα κάτω" στους εργαζόμενους και στα σωματεία έχει ιδιαίτερη σημασία. Σχετικά τονίστηκε ότι η εμφάνιση χωριστών ψηφοδελτίων από εκείνα των άλλων παρατάξεων είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων και της αγανάκτησης των εργαζομένων για την κυβερνητική πολιτική. Ομως, επέστησαν την προσοχή, τα ψηφοδέλτια αυτά με τις θέσεις που εκφράζουν δεν έρχονται σε ρήξη με τη βασική γραμμή πλεύσης κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και, φυσικά, δεν προσφέρουν διέξοδο για τους εργαζόμενους και, μ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να λειτουργούν σαν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των εργαζομένων. Ετσι, υπογραμμίστηκε, προβάλλει η ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικοποίησης των αγώνων και ανάδειξης των αιτιών και των υπευθύνων για την κατάσταση, μαζί με τη δράση "από τα κάτω", ώστε να μην μπορούν, ιδιαίτερα η ΠΑΣΚΕ, να αποπροσανατολίζουν και παγιδεύουν εργαζόμενους.

Γενικότερη πολιτική δουλιάκαι δραστηριοποίηση των ΚΟΒ

Σχετικά με τη σημασία της δράσης της οργάνωσης στο χώρο της, πολλοί αντιπρόσωποι τόνισαν ότι η γενικότερη παρέμβαση του Κόμματος αποτελεί στήριγμα στους εργαζόμενους, αλλά η αυτοτελής δράση της ΚΟΒ - με επεξεργασία των προβλημάτων του χώρου, με σχέδιο και σταθερότητα - είναι εκείνη που δίνει χειροπιαστά αποτελέσματα, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα. Η έλλειψη τέτοιας δράσης σε πολλές περιπτώσεις και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, δεν επιτρέπει να εκφραστεί συγκεκριμένα υπέρ των ταξικών δυνάμεων αυτή η αντίδραση, που τελικά εκφράζεται με αποχή. Γι' αυτό, είπε ένας αντιπρόσωπος από την ΕΥΔΑΠ, πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο τα κλαδικά ζητήματα στα συνδικάτα, μα να θέτουμε γενικότερα τα ζητήματα, να κάνουμε πολιτική δουλιά, να αποκαλύπτουμε την αλληλοσύνδεση των επιμέρους με τη γενικότερη πολιτική και τους υπαίτιους, ώστε αποκαλύπτουμε την ένοχη πολιτική.

Από την άλλη, για να ξεπεραστεί η μοιρολατρία, υπογράμμισαν άλλοι αντιπρόσωποι από διάφορους χώρους, πρέπει να εξηγούμε "επιθετικά" στους εργαζόμενους πως αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι αγώνες, που προηγήθηκαν και αναπτύσσονται, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, ενώ υπάρχουν κατακτήσεις και πρέπει να τις προβάλλουμε. Να αποκαλύπτουμε, επίσης, την τακτική της κυβέρνησης, που πρώτα συκοφαντεί τις ΔΕΚΟ και προετοιμάζει το έδαφος για την τελική επίθεση της.

Ενδυνάμωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών

Η εναλλακτική λύση του Κόμματος για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, απασχόλησε τους αντιπροσώπους και το πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Η πρόταση του Κόμματος περπατάει στη ζωή, στις συνειδήσεις των εργαζομένων διαπιστώνεται. Χρειάζεται, όμως, μαχητική στάση, συνέπεια και πίστη στο σκοπό της ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενδυνάμωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της οργάνωσης, με την αποφασιστική οικοδόμηση του Κόμματος, για να προωθούμε σταθερά τη συσπείρωση των εργαζομένων. Σχετική, θετική και αρνητική εμπειρία, μετέφεραν στη συνδιάσκεψη αρκετοί αντιπρόσωποι από διάφορους χώρους. Π. χ. ένας σύντροφος από τη ΔΕΗ διαπίστωσε πως η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση - π. χ. για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο κλπ. - με τη δουλιά των μελών και των οπαδών του Κόμματος φέρνει αποτελέσματα, δημιουργεί συσπείρωση, αλλαγή συσχετισμών. Ενώ με τους αγώνες γενικεύονται οι διαφοροποιήσεις και συσπειρώνονται πλατύτερα οι εργαζόμενοι. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο ζήτημα αναδείχνεται η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κομματικών μελών, ενώ σοβαρό ζήτημα είναι η αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη" και η αύξηση της κυκλοφορίας του με ευθύνη των κομμουνιστών.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Συνδιάσκεψη αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, ώστε όλες οι ΚΟΒ να αναπτύξουν τη δράση τους ιδιαίτερα με τη νεολαία, με τους νέους εργαζόμενους, με στόχο να οικοδομήσουμε μια ΟΒ σε κάθε ΔΕΚΟ, για την ανάπτυξη των συσπειρώσεων και των αγώνων, για τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ. Η οργάνωση δηλώνει την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για το μέτωπο της εργατικής τάξης και των συμμάχων της κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Δυναμώνοντας τη δράση μας σε όλα τα επίπεδα, υπογραμμίζεται, τιμάμε τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ