Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εθνικιστικές κραυγές
  • Με αφορμή την κατάργηση του άρθρου, που προέβλεπε αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας, βουλευτές επιτέθηκαν κατά των μουσουλμάνων συναδέλφων τους και της μειονότητας
  • Αποστομωτική απάντηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ, που ζήτησαν όχι μόνο την κατάργηση του άρθρου, αλλά και την αναδρομική ισχύ του
  • Συντάχθηκε με τις εθνικιστικές κραυγές και ο Δ. Τσοβόλας και είπε ότι η κατάργησή του "θα γραφτεί με μελανά χρώματα" στην ιστορία της χώρας.

Εθνικιστικές κορόνες ακούστηκαν χτες στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση της κατάργησης του άρθρου 19, το οποίο προέβλεπε την αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους αλλογενείς Ελληνες πολίτες εγκατέλειπαν τη χώρα, με σκοπό τη "μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα". Ενα άρθρο που δημιούργησε αρκετά προβλήματα σε χιλιάδες Ελληνες πολίτες ανάμεσά τους και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που τους έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια με βάση το συγκεκριμένο άρθρο.

Παρά το γεγονός ότι η κατάργηση δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, βουλευτές της ΝΔ όπως ο γνωστός ακροδεξιός Ανδρεουλάκος έκαναν λόγο για "εθνική συρρίκνωση" και "αντεθνική δράση" των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, ενώ ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Ε. Χαϊτίδης είπε ότι έχουν την "ψυχή τους σε άλλη χώρα". Από κοντά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Κηπουρός που, κινδυνολογώντας, είπε ότι "η Θράκη δε θα γίνει Κύπρος", ενώ επιφυλάξεις για την κατάργηση του άρθρου εξέφρασε και ο Αν. Πεπονής.

Πλήρη πολιτική κάλυψη στις φωνές αυτές πρόσφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, καθώς το κόμμα του ήταν το μόνο που καταψήφισε την κατάργηση, παρά το ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης. Ο Δ. Τσοβόλας, θεωρώντας ουσιαστικά τους μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες ενεργούμενα της Αγκυρας είπε δεν πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 19, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο με άξονες την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη και τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τη διάταξη, γιατί "αλλιώς θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία αυτής της χώρας".

Απάντηση στις εθνικιστικές κραυγές έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτοι οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν σε βάρος των μουσουλμάνων βουλευτών - οι οποίοι ζήτησαν αναδρομική ισχύ της κατάργησης του άρθρου 16.

Τα όποια προβλήματα είχαμε με τη μειονότητα, είπε, τα είχαμε από την κοντόφθαλμη, τη στενόκαρδη και άδικη πολιτική που ακολουθήθηκε από το επίσημο κράτος. Το άρθρο 19 είναι προϊόν αδικίας μιας ανώμαλης εποχής, τόνισε, και σωστά καταργείται.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναδρομικής ισχύος της κατάργησης ανέφερε το παράδειγμα του Ντελίογλου Φαϊλάντ, ο οποίος είναι Πομάκος: "Ζούσε 20 χρόνια στην Αυστραλία, παντρεμένος με Τουρκάλα και του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια. Εγκαταστάθηκε αναγκαστικά στον Τεσμέ της Τουρκίας, γιατί δεν μπόρεσε να γυρίσει στην πατρίδα του και εκεί διδάσκει ανιδιοτελώς σε ελληνικό σχολείο που άνοιξε ο ίδιος την ελληνική γλώσσα. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ιθαγένεια. Με τη διάταξή σας δεν του αποδίδετε την ιθαγένεια αυτού του ανθρώπου και δε δίνετε τη δυνατότητα να επανεξεταστούν αυτά τα πράγματα".

Απαντώντας σε όσους αναφέρθηκαν στις σφαγές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και στους διωγμούς στην Ιμβρο και Τένεδο υπογράμμισε ότι "βεβαίως και το καταγγέλλουμε, αλλά αναλογιστείτε και τι έκανε η επίσημη Ελλάδα γι' αυτό, αν έκανε μία διαμαρτυρία σε διεθνή οργανισμό για την απαράδεκτη μεταχείριση".

Η αναφορά αυτή του Στρ. Κόρακα στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαστρεβλώθηκε με απαράδεκτο τρόπο από τον προεδρεύοντα Ν. Κατσαρό, ο οποίος την εξέλαβε ως "υβριστική για την Ελλάδα" και ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι υπεύθυνη για τα γεγονότα του 1955 (σφαγή Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη) ήταν η Ελλάδα.

Οπως είναι φυσικό αυτή η αναφορά προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή του ΚΚΕ και τελικά ο προεδρεύων αναγκάστηκε να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς του.

Για το ίδιο θέμα ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι το άρθρο 19 έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναρωτήθηκε: "Με ποια λογική μπορεί να δίνεται σε κάποιον η ελληνική υπηκοότητα και να αφαιρείται από κάποιον που αναγκάστηκε να πάει στο εξωτερικό για να αναζητήσει δουλιά; Είναι δυνατόν αυτός να έρχεται στην πατρίδα και να βρίσκει τις πόρτες κλειστές";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ