Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιολόγηση... της πειθαρχίας

- Το ΚΚΕ είναι κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ή κατά των συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης; Δηλαδή το ΚΚΕ θεωρεί ως μοναδικό διαβατήριο για να μπει κάποιος εκπαιδευτικός στην εκπαίδευση το ότι έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο; Η θέλει κάτι άλλο;

- Το ΚΚΕ συναρτά την ουσία της αξιολόγησης με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αποβλέπει στην καλλιέργεια ελεύθερων ανθρώπων, όχι ατομικιστών, αλλά ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι και το πιο κατάλληλο να αξιολογήσει και τον εκπαιδευτικό και το μαθητή.

Η αξιολόγηση που περνάει η κυβέρνηση, είναι αξιολόγηση όχι των γνώσεων του εκπαιδευτικού και της ικανότητάς του, αλλά της πειθαρχίας του στο σύστημα.Εάν η κυβέρνηση ήθελε να ανεβάσει τη στάθμη των εκπαιδευτικών, θα έκανε π. χ. και σεμινάρια επιμόρφωσης, θα βελτίωνε τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας, εν πάση περιπτώσει δε θα ακολουθούσε αυτή την πολιτική που ακολουθεί σήμερα.

Και πρέπει να σας πω ότι το σύστημα αξιολόγησης που έχει πει η κυβέρνηση είναι και σύστημα που προσπαθεί να κρύψει την ανεργία. Θέλει να βγάλει εκτός λίστας τους ανέργους που δημιούργησε η ίδια με την πολιτική της.Και τέλος πρέπει να σας πω ότι αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την οποιαδήποτε ιδέα της αξίας και του ελέγχου. Αντίθετα, η πολιτική της κυβέρνησης παράγει αν θέλετε αξίες υποταγής και εξαγοράς.Αυτοί θα κρίνουν τους εκπαιδευτικούς;

"Η τρομοκρατία δεν εκσυγχρονίζεται"

- Μία είναι η ερώτησή μου, κ. Παπαρήγα. Εάν όντως η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει μεθόδους της δεκαετίας του '50 και του '60, διερωτάται κανείς γιατί να το κάνει σήμερα. Τι ποιοτικά έχει αλλάξει και καταφεύγει σ' αυτές τις μεθόδους; Λέτε ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό κίνδυνο. Τι φοβάται σήμερα η κυβέρνηση;

- Κατ' αρχήν το καινούριο που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι αυτό που προσπαθεί να πει, ότι δεν έχει να κάνει με ένα λαό που αγωνίζεται, σ' ένα μεγάλο μέρος, αλλά έχει να κάνει με ένα σχέδιο σύγκρουσης του ΚΚΕ με την κυβέρνηση. Μιλάμε για τον κλασικό αντικομμουνισμό, για την επίκληση του κομμουνιστικού κινδύνου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για τις εμπειρίες και για την ιστορία της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δεν επιλέγει τώρα τις μεθόδους της καταστολής, ούτε τώρα ξεκινάει την οικοδόμηση του παρακράτους. Απλώς, επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς αντιμετώπισε τους αγρότες, τι έγινε με τα τρακτέρ των αγροτών. Προχώρησε στην κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας. Βλέπει όμως ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πιάνουν. Και ξέρετε, η τρομοκρατία δεν εκσυγχρονίζεται.

Η τρομοκρατία που στρέφεται κατά του λαϊκού κινήματος έχει την τάση να αντλεί την πείρα της από το παρελθόν.Μπορεί τώρα να χρησιμοποιούνται τα κομπιούτερ για το φακέλωμα π. χ. ή η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των κομμάτων. Αλλά επί της ουσίας, ο αντικομμουνισμός είναι αντικομμουνισμός.

Και ξεκαθαρίζω, δεν εννοώ κάθε κριτική που απευθύνεται στο ΚΚΕ, ακόμα και πολεμική, ότι είναι αντικομμουνισμός. Μιλάμε για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο, αυτό που λέμε να χυθεί αίμα. Αυτά διαρρέει η κυβέρνηση και σε συνομιλία με τον κ. Αρσένη πολλά από αυτά μου τα είπε. Δεν είναι βγαλμένα από το κεφάλι μας.

Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Πιθανόν ο υπουργός Παιδείας να έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης. Δεν μπορώ να πω ότι ο ίδιος χαλκεύει τέτοιες επιθέσεις. Μπορεί να είναι άλλα επιτελεία, αλλά ας πάει να ψάξει ο υπουργός. Εμείς ούτε αστυνομικοί είμαστε, ούτε έρευνες μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πολιτικά αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα. Αυτά να τα δει ο υπουργός.

- Αυτά που είπατε για τις διώξεις, σας τα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός ή το βγάζετε συνειρμικά; Αναφέρατε κάποια στιγμή ότι ίσως να έχουν και επιδιώξεις πολιτικές. Σας ανέφερε;

- Οχι, δε μου ανέφερε τέτοιο πράγμα. Αλλά ξαναθυμήθηκα την περίοδο την περασμένη. Οταν λέει ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο ας το πούμε ανώμαλων λύσεων, σχέδιο ατομικής τρομοκρατίας, όταν λέει ότι οι κομμουνιστές φοράνε μάσκες και κάνουν επιθέσεις και βιαιοπραγίες, αυτό δεν ανοίγει το δρόμο από μια φάση και μετά να πει ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα το οποίο εν πάση περιπτώσει εμποδίζει τις εξελίξεις και την ομαλότητα;

Ο αγώνας που πονάει

- Εχει δημοσιευτεί στον Τύπο ότι μέλη του Κόμματός σας πετάξανε αυγά και τέτοια στους υπουργούς στο παρελθόν.

- Ο Τύπος μπορεί να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Κοιτάξτε, εμείς από θεωρία, από πεποίθηση και από πείρα, ξέρουμε ότι ο αγώνας πριν απ' όλα πρέπει να είναι πολιτικός, μαχητικός. Και η μαχητικότητα των δυνάμεων στηρίζεται στην καλή οργάνωση των αγώνων, στη συμμετοχή όσο γίνεται συνειδητά περισσότερων ανθρώπων, στους πολιτικούς στόχους και τα αιτήματα, στη βαθιά πολιτική αντιπαράθεση, στη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αυτός είναι ο πολιτικός αγώνας.

Από εκεί και πέρα, σε ένα μαζικό αγώνα, σε έναν αγώνα όπου μετέχουν άνθρωποι που βρίσκονται πια στο τελευταίο στάδιο της απόγνωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τέτοια μέσα. Για εμάς όμως, ο πολιτικός αγώνας είναι ο πιο αιχμηρός αγώνας, με τα πολιτικά συνθήματα και τους πολιτικούς στόχους. Είναι ο πιο αιχμηρός, είναι ο αγώνας που πονάει. Αυτός πονάει.

Και γι' αυτό η κυβέρνηση αντιδρά έτσι. Διότι βλέπει ανθρώπους απέναντί της που είναι οπαδοί της, που είναι ψηφοφόροι της, που είναι στελέχη και οι οποίοι βγαίνουν μαζικά, αψηφούν τα ΜΑΤ και περιφρουρούν τα δικαιώματά τους. Και αυτό δεν της αρέσει της κυβέρνησης. Θέλει ανθρώπους ηττημένους, με το κεφάλι κάτω. Απογοητευμένους. Και γι' αυτό καταφεύγει στη βία. Και να ξέρετε πάντα η βία και η τρομοκρατία πάντα έρχονται με την εξουσία. Οι άνθρωποι θέλουν να απεργήσουν. Δικαίωμά τους. Και θέλουν να περιφρουρήσουν και την απεργία από τα ΜΑΤ. Εχουν δικαίωμα.

Ας τα αφήσουμε αυτά. Γι' αυτό σας λέω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και διάφορες προβοκάτσιες για να συκοφαντηθούν αγώνες. Και οι προβοκάτσιες δε γίνονται από τους απλούς ανθρώπους. Αν θέλεις, οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια άστοχη ενέργεια, να πετάξουν ένα αυγό ή ένα γιαούρτι, που δεν είναι προβοκάτσια αυτό. Είναι μια ενέργεια. Δε λέω εγώ ότι αυτή σου λύνει κανένα πρόβλημα.

Αλλά τη μέθοδο της προβοκάτσιας τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση εκείνη η οποία έχει αντιλαϊκή πολιτική, γιατί δεν μπορεί ανοιχτά να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. ΜΑΤ, καπνογόνα, έχουμε και σύγχρονα τώρα αέρια, κοντεύαμε να σκάσουμε χτες στη Θεσσαλονίκη.Και χρησιμοποιεί και την προβοκάτσια.

Μάλιστα να σας πω και κάτι; Εχει μια πείρα φαίνεται η κυβέρνηση και τη χρησιμοποιεί. Η προβοκάτσια προσωρινά έχει περισσότερα αποτελέσματα απ' ό,τι μπορεί να έχουν τα ΜΑΤ. Γι' αυτό λέω ότι είναι επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης.Και γι' αυτό και εμείς μιλάμε ανοιχτά. Διότι δεν έχουμε άλλο τρόπο. Αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης ανοιχτά, υπάρχει μια ελπίδα να τα αναχαιτίσουμε. Εάν και εμείς πούμε δε βαριέσαι ή φοβηθούμε να μιλήσουμε, οι προβοκάτσιες θα γίνουν πολύ περισσότερες. Τι να κάνουμε, έτσι είναι. Ευχαριστώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή αγωνιστική απάντηση στα σχέδια κατηγοριοποίησης (2023-02-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τον αυταρχισμό για να «τρέξουν» οι αντιδραστικές αλλαγές στα σχολεία (2021-10-02 00:00:00.0)
Πληρωμένη απάντηση από το ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας (2019-01-12 00:00:00.0)
Η Παιδεία ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος (2005-03-11 00:00:00.0)
Η "αξιολόγηση" της εκπαίδευσης (1998-11-10 00:00:00.0)
Προλειαίνει το έδαφος και για διώξεις η κυβέρνηση (1998-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ