Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νομοσχέδιο ανατροπών

Τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και το χρόνο εργασίας επιβεβαιώνει προσχέδιο του νομοσχεδίου που έχει έτοιμο

Αντεργατικό μπαράζ μέτρων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, την προώθηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που ανατρέπουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξαπολύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις "νέες εργασιακές σχέσεις".

Προσχέδιο του νομοσχεδίου που επιβεβαιώνει όλες τις ανατροπές που μέχρι σήμερα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αν και αναμένονται κάποιες τροποποιήσεις.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σχετικά με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", η δυνατότητα με "επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" ή με "συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων" - και όχι του σωματείου (!) - για 10ωρη απασχόληση μέχρι και 6 μήνες και μειωμένη απασχόληση για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Πρόκειται δηλαδή για διευθέτηση σε ετήσια βάση, που μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, αφού δεν αμείβεται η υπερωριακή απασχόληση και τινάζει στον αέρα τα δικαιώματά τους.

Σε περίπτωση που δε γίνει ανάλογη συμφωνία, ο εργοδότης θα μπορεί αυθαίρετα να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 9ωρο για διάστημα μέχρι και δυο μήνες κάθε φορά.

Το νομοσχέδιο ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο στη μερική απασχόληση,όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα υπογράφουν σχετική ατομική σύμβαση, αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που ο εργοδότης θα μπορεί να τους μετατρέψει σε μερικά απασχολούμενους! Επιπλέον, ενώ μπαίνει κάποιο... όριο στον αριθμό των μερικά απασχολουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (20%) - και το οποίο ακόμα εξετάζεται για εξαιρέσεις - στο δημόσιο τομέα δεν μπαίνει κανένας περιορισμός! Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφήνουν επίσης περιθώριο στον εργοδότη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους μερικά απασχολούμενους. Αντεργατική παρέμβαση γίνεται και στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπου προβλέπεται πως σε επιχειρήσεις που απασχολούνται νέοι ή που επιδοτούνται για να απασχολούν άνεργους, είναι δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δυο και τρεις φορές μέσα σε ένα ή δυο χρόνια. Η ανανέωση αυτή δε θα δικαιολογεί μετατροπή της σύμβασης. Ετσι, οι εργοδότες θα μπορούν με την άνεσή τους να έχουν μόνιμο προσωπικό με περιορισμένα δικαιώματα.

Οσα προβλέπονται σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στοχεύουν στην κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκτός της ΕΓΣΣΕ, ενώ στα πλαίσια των ΤΣΑ θα μπορούν να ρυθμίζονται και "γενικότερα οι όροι απασχόλησης του προσωπικού"!

Αρκετές σελίδες του αναφέρονται στο τρόπο που θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία Επιθεωρήσεων Εργασίας, το "Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας", το οποίο όμως δε φαίνεται να λειτουργεί με εκείνες τις προϋποθέσεις που θα το έκαναν επίφοβο για τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ