Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
"Αλχημείες" για να "παγώσει" η αγανάκτηση των αγροτών

Τροποποιήσεις στον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας

Τροποποιήσεις - "αλχημείες" στον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα σχετικά αιτήματα των αγροτών για πλήρη κάλυψη των ζημιών, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων περί νέων παροχών στους αγρότες.

Η πιο πονηρή "πατέντα" που έγινε, αφορά την κάλυψη των ζημιών στα φυλλοβόλα δέντρα από τον παγετό. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται να καλύπτονται ενιαία οι ζημιές στο προανθικό στάδιο, την ανθοφορία και το καρπίδιο. Στο πλαίσιο αυτό η ζημιά 100% από παγετό θα αποζημιώνεται με 61,6%, ενώ ζημιές μέχρι 30% δε θα αποζημιώνονται. Μέχρι τώρα, αποζημιωνόταν για το στάδιο της ανθοφορίας ζημιά πάνω από 45% και στο 100% της ζημιάς αποζημειωνόταν το 48%, ενώ στο στάδιο του καρπιδίου αποζημιωνόταν ζημιά πάνω από 20% και στο 100% της ζημιάς αποζημιωνόταν το 74,8%. Ετσι βάλε λίγο στο ένα, κόψε στο άλλο, βγήκε ποσοστό κάλυψης 61,6% με προφανή σκοπό να "μοιραστούν" λιγότερα χρήματα, ή στην καλύτερη περίπτωση τα ίδια που δίνονταν μέχρι τώρα, για την ενιαία πλέον κάλυψη των ζημιών από παγετό στα φυλλοβόλα δέντρα.

Με τα παραπάνω ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος, αφού για πρώτη φορά περνάει ο όρος ότι ζημιές μέχρι 30% δε θα αποζημιώνονται (κάτι που αποτελεί και εντολή της ΕΕ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη τροποποίηση αποτελεί "πιλότο" για το άνοιγμα του πεδίου στη δράση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, αφού ζημιές σε ποσοστό μέχρι 30% αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στη φυτική παραγωγή, ενώ η κάλυψη του 100% της ζημίας με αποζημίωση ίση με 61,6%, ίσως ανοίξει το δρόμο να συμβεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασφαλιστικής κάλυψης στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Επίσης, για την περίπτωση των φετινών ζημιών από τον παγετό στις δεντρώδεις καλλιέργειες, η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας δεν αναφέρει πουθενά ότι η τροποποίηση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή από 1/1/1998 όπως είχε δηλώσει σχετικά ο υπουργός Γεωργίας.

Εκτός αυτών, προβλέπεται ακόμα να μειώνονται οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που το υπουργείο Γεωργίας χαρακτηρίζει μη προωθούμενες ή αποθαρρυνόμενες (δηλαδή πορτοκάλια, ροδάκινα, μήλα κ.ά.). Οπως αναφέρεται σχετικά, με απόφαση του υπουργού Γεωργίας από τον επόμενο χρόνο και για μια πενταετία θα μειώνεται ο συντελεστής αποζημίωσης από 88% σε 48%.

Στις υπόλοιπες "επεκτάσεις" του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, προβλέπεται να καλύπτονται: Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις και ο καύσωνας, όπως και οι ζημιές από παγετό, χαλάζι, ανεμοθύελλα και πλημμύρα. Οι λεγόμενες έμμεσες ζημιές στα θερμοκήπια, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια όταν βρίσκονται στο χωράφι μετά την απόσπασή τους από το έδαφος, οι ζημιές που γίνονται από τη θάλασσα, ενώ ακόμα γίνονται προσαρμογές στις ημερομηνίες ασφαλιστικής κάλυψης σε μια σειρά περιπτώσεων (όπως φράουλες, ομφαλοφόρες ποικιλίες πορτοκαλιών και βαμβάκι).

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας δεν ανακοίνωσε τίποτα για το αν θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, για να μπορέσει έτσι να δώσει τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Μπορεί η κυβέρνηση να αύξησε την εισφορά των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ από 2% σε 3%, σε μια προσπάθεια να φορτώσει τα βάρη στους αγρότες και να βγάλει την ουρά της απ' έξω, αλλά αν ο ΕΛΓΑ εξαναγκαστεί σε νέο δανεισμό προκειμένου να πληρώσει αποζημιώσεις, τότε απειλείται με χρεοκοπία και κατάρρευση και τα "σπασμένα" της πολιτικής της κυβέρνησης θα τα πληρώσουν πολύ ακριβά οι αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους (2021-04-23 00:00:00.0)
Απαιτούν άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό (2021-04-16 00:00:00.0)
Δεν πρόκειται να δουν δεκάρα ως αποζημίωση οι αγρότες του Τυρνάβου (2020-05-28 00:00:00.0)
Σοβαρές ζημιές από χαλάζι στα Φάρσαλα (2016-07-05 00:00:00.0)
Μισόλογα Τζουμάκα στα αιτήματα (1998-04-04 00:00:00.0)
Νέο χαράτσι 15 δισ. στους αγρότες (1997-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ