Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΑΤΤΑΛΟΣ"
Βασίλειον της αυθαιρεσίας!

Συνθήκες "μαύρης" εργασίας για 150 αλλοδαπούς. Ατομικές συμβάσεις, χαμηλά μεροκάματα και κλίμα τρομοκρατίας. Αδυναμία παρέμβασης, απ' την υπό διάλυση, Επιθεώρηση Εργασίας. Σε αγωνιστική συσπείρωση καλούν συνδικαλιστές

"Μαύρη εργασία", χαμηλά μεροκάματα, ατομικές συμβάσεις εργασίας, τρομοκρατία,συνθέτουν το καθεστώς που βιώνουν οι 550 εργαζόμενοι στη μεταλλοβιομηχανία ΑΤΤΑΛΟΣ στο Πικέρμι, ιδιοκτησίας Π. Παναγιωτόπουλου.Ο ιδιοκτήτης απολαμβάνοντας πλήρους ασυδοσίας, έφτασε στο σημείο να απολύσει πέντε εργαζόμενους,επειδή αντέδρασαν σε πρόστιμο που τους επέβαλε αυθαίρετα, ενώ αρνήθηκε να παραβρεθεί σε τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου. Παρά τη ζοφερή κατάσταση στο εργοστάσιο, απ' την Επιθεώρηση δηλώθηκε "αδυναμία" για επιτόπιο έλεγχο.Στους 150 ανέρχονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι είναι όλοι ανασφάλιστοι και αμείβονται με μεροκάματα πείνας των 4.000 δρχ. τη μέρα. Δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση και για τους Ελληνες εργαζόμενους, καθώς με την πρόσληψη υποχρεώνονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες αναφέρεται ότι τίθενται στην αποκλειστική διάθεση του εργοδότη απ' τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ για να τους αξιοποιήσει όσο και όπως θέλει.Αποτέλεσμα είναι αρκετοί εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν ατέλειωτα 12ωρα, χωρίς καν να τους καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται και τα μεροκάματα είναι γύρω ή και κάτω ακόμα και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι πειθαρχικές ποινές, τα πρόστιμα και οι απειλές απόλυσης στους εργαζόμενους, στους όποιους απαγορεύεται ακόμα και να αρρωστήσουν! Πρόσφατα απολύθηκαν πέντε, γιατί αντέδρασαν σε πρόστιμο 10.000 δρχ. που τους υποβλήθηκε, επειδή απουσίαζαν τη μέρα του Αγ. Πνεύματος. Ενδεικτικό είναι ότι η τουαλέτα επιτρέπεται μόνο μια φορά τη μέρα!

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου παρενέβησαν χτες ο Τ. Γόντικας μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ και ο Κ. Παπαγεωργίου αν. γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και μετά την άρνηση του εργοδότη να παραβρεθεί, ορίστηκε νέα τριμερής για την επόμενη Τρίτη. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος στο εργοστάσιο. Ωστόσο, από την Επιθεώρηση εκφράστηκε αδυναμία, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιθεώρηση δεν είχε και τη δυνατότητα να αγοράσει γραμματόσημο, για να στείλει νέα πρόσκληση στον εργοδότη,κάτι που ανέλαβαν οι συνδικαλιστές.

Ο Τ. Γόντικας μάς δήλωσε σχετικά: "Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο διεκπεραιωτικός ρόλος, που η κυβέρνηση έχει σκόπιμα αναθέσει στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, αφήνοντάς τες χωρίς αρμοδιότητες και δυνατότητες. Και με αυτό τον τρόπο δίνει "πράσινο φως" στους εργοδότες να δρουν ασύδοτα, όπως ο συγκεκριμένος. Και το ΕΚΑ και το Συνδικάτο θα παρέμβουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω απ' τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αγωνιστούν γιατί μόνο με αγώνα λύνονται τα προβλήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ